Autors i Autores

Miquel Porter Moix
1930-2004

Pòrtic

Miquel Porter Moix (Barcelona, 1930 - Altafulla, 2004). Historiador, comentarista i crític de cinema; catedràtic i doctor de la Universitat de Barcelona, activista cultural i polític.

És un dels pioners en la recuperació del patrimoni fílmic de Catalunya i en l'estudi rigorós de la història del cinema, especialment català, tal com ho demostren les obres Cinematografia catalana. 1896-1925 (1958), Història del cinema català (1969), Adrià Gual i el cinema primitiu a Catalunya (1985) i Història del Cinema a Catalunya: 1895-1990 (1992).

Durant molts anys exerceix de comentarista i crític de cinema al diari AVUI i a revistes com Serra d'Or i Destino. Col·labora com especialista cinematogràfic en diverses enciclopèdies temàtiques i publica obres de gran impacte entre els estudis fílmics: Historia del cine ruso y soviético (1968) i Las claves del cine y otros medios audiovisuales (1994).

Fins a la seva jubilació, l'any 2000, és professor d'història d'estètica i de sociologia de la cinematografia i audiovisuals de la Universitat de Barcelona. La seva personalitat polifacètica el porta a iniciar accions culturals relacionades amb el teatre experimental i la "Nova Cançó", i a participar de la vida política i sindical.

Entre els guardons rebuts destaquen la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona. Des del 2001 fins a la seva mort, l'any 2004, ha estat el president de la Fundació de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE).

Fou soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.


Pàgina elaborada per Francesc Viñas per a l'AELC.
Fotografies: Associació d'Amics de Miquel Porter Moix.