Miquel Rayó
Associació d'Escriptors en Llengua Catalana
Biografia

Sempre he dit que els meus germans, Gaspar i Eusèbia, protegiren la meva infantesa, per sort somniadora i il·lusa. En la vida adulta m'acompanyen, i també m'asseguren estabilitat, n'Assumpció i els nostres fills, Maria del Mar (1977) i Joan (1978). I he d'estar sempre agraït als meus pares, Joan i Miquela, els quals, sense saber-ho i fent el possible i encara més en un temps difícil, foren prou respectuosos amb nosaltres i les nostres necessitats. A ells devem, els tres, la nostra dèria lectora i segurament el nostre desig de contar històries. A casa sempre hi havia al·lots que jugaven amb nosaltres (la meva mare i tot jugava amb nosaltres!), i els Reis d'Orient, any rere any, ens permeteren completar en la infantesa una molt digna biblioteca de clàssics infantils i juvenils, que òbviament ens enganxaren a la Literatura, i que m'han influït literàriament de manera incontestable.

M'apassiona l'educació -un fenomen estrictament humà, compartit només amb poques espècies animals- i poques coses superen l'esdevenir dels fets naturals i dels sers vius, que contemplo amb fascinació des de fa molts d'anys. He tengut el privilegi de participar, l'any 1973, en la fundació de l'associació ecologista més important de les Balears, el Grup balear d'ornitologia i defensa de la naturalesa (GOB), que vaig presidir, a més, durant tres anys de treball inoblidable, i d'amistats que encara perduren amb persones excel·lents.

Les meves afeccions principals són, doncs, l'estudi, la literatura, la naturalesa -practico encara de forma regular l'ornitologia de camp i el que ara en diuen senderisme, i col·laboro sempre que puc en el desenvolupament del moviment ecologista de les Balears, illes ambientalment molt maltractades-, el cinema, escoltar música de jazz i barroca, viatjar -encara que, com a bon illenc, sóc molt sedentari-, els còmics, la televisió i alguna altra cosa...

Sóc professor mercantil (Escola de Comerç, Palma, 1974) i llicenciat en ciències de l'educació (Universitat de les Illes Balears, 1992). Treballo com a orientador escolar en un institut i de vegades faig alguna col·laboració amb el departament de les ciències de l'educació en aquesta universitat (pedagogia i educació ambiental).

Escric sobretot per a infants -però, ho faig sense pensar que escric per a infants: escric per a mi, sempre-. Procuro seguir el consell de grans autors: Peter Härtling, Gabriel Janer, Michel Tournier..., en el sentit que mai no hem de baixar el nivell dels nostres textos, que hem d'oferir sempre el millor de nosaltres i de la nostra capacitat creativa i literària als infants (o això voldria!). He tengut la sort d'obtenir alguns premis literaris i de conèixer gent que ha valorat els meus llibres amb generositat.

He escrit dues novel·les per a adults, alguna cosa d'educació ambiental amb caràcter de breu estudi o assaig pedagògic, d'ornitologia en relació a la cultura popular, alguna obra de teatre per a escolars, guies de turisme de les Balears i textos didàctics. També he fet moltes col·laboracions en premsa i/o en institucions i associacions culturals i educatives sobre els temes que des de sempre m'interessen: literatura per a infants i joves, conservació d'espècies i d'espais naturals, moviment ecologista, educació, etc.--------------------