Autors i Autores

Ignasi Riera

Pòrtic

Ignasi Riera i Gassiot (Barcelona, 1940), escriptor i periodista.

Llicenciat en Filosofia i Lletres i en Teologia per la Facultat de la Companyia de Jesús de Sant Cugat del Vallès, i en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona. El 1969 abandona el seminari i es trasllada a viure a Cornellà de Llobregat, on durant quinze anys és regidor de Cultura pel PSUC i per IC-EV. Diputat al Parlament de Catalunya (1988-1992 i 1995-1999), el 2003 es trasllada a viure a Madrid.

Professor d'adults a l'Escola Professional del Clot, secretari de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) (1983-1991) i, durant quinze anys, tècnic editorial. És traductor al català d'obres de Célestin Freinet, entre d'altres, i comentarista radiofònic en diverses emissores d'àmbit nacional i estatal. Col·laborador habitual a la premsa, escriu una columna diària a El País o l'Avui. També participa en revistes científiques i culturals, com El Temps o Serra d'Or, i forma part de les redaccions de Nous Horitzons i Taula de Canvi.

Com a escriptor ha conreat diversos gèneres literaris i ha publicat més de cinquanta llibres de novel·la, narrativa breu, assaig, retrat biogràfic i pamflet. Expert en la problemàtica cultural, política, social i immigratòria al Baix Llobregat i a tot Catalunya, Ignasi Riera és una de les veus més crítiques i incisives del país. Aquest fet es reflecteix, sovint irònicament i caricaturesca, en la seva obra assagística i també narrativa, guanyadora de diversos premis. De la seva producció destaca Honorable Mr. R (Premi Andròmina de narrativa, 1980), El rellotge del pont d'Esplugues (Premi Ramon Llull, 1984), Bla, bla, bla... (Premi Pere Quart d'humor i sàtira, 1989) o Memòries d'un nen golut (Premi Roc Boronat de conte, 2005).

També ha publicat obres de caràcter biogràfic sobre Jordi Solé Tura (1983), Francesc Candel (1988), Jordi Pujol (2001), Lluís Llach (2002) i el seu oncle, l'escriptor Joan Oliver (1992, 2000). Fruit de la seva afecció a la cuina i al món del vi, ha escrit diversos llibres sobre gastronomia, com Llibre d'hores del ben menjar (Premi Vives i Molins d'assaig sobre gastronomia, 2003).

És soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Guillem Molla per a l'AELC.
Fotografies: arxiu de l'autor (pòrtic); © Pere Virgili; © Jordi Garcia.