Autors i Autores

Toni Sala

Biografia

Toni Sala neix a Sant Feliu de Guíxols el 2 d'abril del 1969. Llicenciat en filologia catalana per la Universitat de Girona, és professor de literatura catalana al departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

L'any 1996 obté el premi Documenta pel seu primer títol, el llibre de contes Entomologia, publicat l'any 1997. Des d'aleshores, publica amb regularitat un destacat i rellevant nombre de llibres. Així, el 1998 apareix Pere Marín, títol amb el qual s'estrena com a novel·lista.

Amb Petita crònica d'un professor a secundària, Toni Sala es dona a conèixer a un públic més ampli. El títol, publicat l'any 2001, és una narració en primera persona al voltant del món de l'ensenyament en un institut. El mateix any també apareix l'obra Bones notícies.

El 2004 publica Rodalies, títol que li val el Premi Sant Joan del mateix any i el Premi Nacional de Cultura de literatura del 2005. Altres obres d'aquests anys són Goril·la blanc - Memòries d'en Floquet de Neu (2003), Un relat de la nova immigració africana (2004) o Quatre dies a l'Àfrica (2005), on l'autor explica la pròpia experiència com a viatger al continent africà.

A Comelade, Casasses, Perejaume, publicat l'any 2006, fa una descripció detallada i, alhora, un homenatge d'aquests tres artistes dels nostres dies. La tercera novel·la que veu la llum és Marina, del 2010, i el 2012 publica els assaigs de Notes sobre literatura i les dues narracions de Provisionalitat.

Amb Els nois estrena, l'any 2014, el catàleg de L'Altra Editorial. Aquesta novel·la obté, el 2015, el Premi de la Crítica Catalana de narrativa i és traduïda a l'anglès. Amb l'assaig El cas Pujol, guanya el Premi Ciutat de Barcelona del 2014.