Autors i Autores

Gemma Sales Amill

Pòrtic

Gemma Sales i Amill (l'Esquerra de l'Eixample, Barcelona, tardor de 1945).

De formació humanística, Belles Arts a l'Escola de la Llotja i Cercle Artístic Sant Lluc; Postgrau d'Il·lustració a Eina; cursos i seminaris de filosofia, literatura, art contemporani i simbolisme a l'Institut d'Humanitats. Professionalment comença en els sectors del còmic i les arts gràfiques.

El 1985 publica els primers relats en el diari Avui; en una col·lecció de contes per primers lectors —Els Peluts— i també guions per a historietes a la revista Rodamón. El 1994 l'editorial Joventut li edita el primer conte, M'agraden els monstres, com a autora en el seu conjunt. Il·lustradora de llibres per a infants, treballa especialment per a l'editorial MSM, de França. Com autora, té contes traduïts al castellà, a l'italià, al japonès, a l'anglès, al xinès cantonès, al xinès mandarí i al coreà. Un parell de títols —The Scarf i Mummy's Elephant Birthday—, editats primer en japonès, han estat adaptats posteriorment en dibuixos animats per ensenyar l'anglès a la canalla coreana i xinesa. La narració Conta'm una història trista, a més d'estar publicada en català, castellà i xinès, va ser inclosa en una antologia dels 20 millors contes de la literatura catalana, edició no venal. Del seu conte Els Cornins boscans hi ha una versió musicada, feta pel Taller de Músics de Tarragona. És autora de les novel·les per a primers lectors Quants tràfecs per un coixí i Dorms molt, Joana... El 1992 li van concedir el Premi de la Crítica Serra d'Or d'Il·lustració Infantil per La lluna i els miralls, i el 2003 va guanyar el primer Premi Parcir d'Àlbum Il·lustrat pel conte Adéu, adéu... (text i il·lustracions).

Imparteix tallers d'escriptura creativa i il·lustració a infants i adults. Combina l'escriptura i la il·lustració amb la feina de donar classes de dibuix i pintura a l'escola d'adults Freire.

És sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i del Pen Club.


Contacte amb l'autoraPàgina elaborada per Nausica Solà per a l'AELC.
Documentació: Gemma Sales.
Fotografies: Arxiu personal de l'autora.