Autors i Autores

Francesc Sales
1947-1995

Frances Sales, dibuixat pel seu germà Ramon Sales.
L'autor, en un dibuix d'Eulàlia Sariola.
Dibuix d'Eulàlia Sariola.

Biografia

Francesc Sales i Coderch neix a Barcelona el 5 d'agost de 1947.

Fill d'una família molt nombrosa lligada al món de la literatura i de la universitat, comença els estudis primaris a les tereses del carrer Ganduxer i, després, als escolapis de Sarrià. Cursa batxillerat a l'aleshores I.N.E.M. Torrent de l'Olla on, posteriorment, seria professor de llengua i literatura catalanes.

Estudia Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona i es llicencia l'any 1969. Fa el servei militar a Osca, al Regimiento de Cazadores Alta Montaña Galicia 64, i es llicencia amb el grau de Soldat ras.

L'any 1981 guanya el premi Víctor Català de narracions amb l'obra Les alveolars a la Romània. En el camp de la narrativa també és autor de la novel·la Biern, publicada l'any 1989, i el recull de narracions L'àngel de l'abisme, apareguda el 1992. Francesc Sales és autor d'una extensa obra per a joves. Així, l'any 1985 apareix Fugir, obra amb la qual queda finalista del premi Joaquim Ruyra. D'aquest mateix any és l'obra Les cartes de la Mila, que li val el Premi Vaixell de Vapor i que és, probablement, la seva obra de més repercussió. També cal destacar El secret de les màquines, del 1988, El trencament, publicada l'any 1991, El meu amic Pau, que apareix el 1992 i Escrit a l'ordinador: diari d'un noi de quinze anys. Amb El pes de la càrrega guanya, l'any 1992, el premi Gran Angular.

Participa en les obres col·lectives Fer-ne quaranta –del 1987 i escrit en col·laboració amb Mercè Company i amb les il·lustracions de Cesc i Roser Capdevila– i Cria fills, en col·laboració, també, amb Mercè Company i apareguda l'any 1989. Pel que fa a la literatura infantil, és autor dels llibres de contes per a nens En Pandolfi a la gran ciutat, La lluna i Ibrahim, un noi del Marroc, publicades el 1984. L'any 1991 apareix Més enllà del núvol blanc.

És molt rellevant, també, la tasca que Francesc Sales desenvolupa com a professor. Així, en relació amb el camp de la docència, guanya el Baldiri Reixach amb una programació de literatura universal per a BUP i el premi al millor programa de ràdio, l'any 1983, amb Pati de lletres. Publica la col·lecció de quaderns d'ortografia Contes escolars i el llibre de lectures El Bonocle 5.

Cal esmentar, per últim, la faceta de l'autor com a traductor d'obres, entre d'altres Les ciutats invisibles, d'Italo Calvino, Contes escrits a màquina, de Gianni Rodari, Pao Pao i Rimini, de Pier Vittorio Tondelli, La lluna a les barraques, de Grimaud o Agostino d'Alberto Moravia.

Dins de l'editorial Empúries dirigeix la col·lecció l'Odissea de narrativa per a joves i, dins de Pòrtic, la col·lecció El Brot Jove.

Francesc Sales mor a Barcelona el 16 d'abril del 1995.