Autors i Autores

Francesc Sales
1947-1995

Les alveolars a la Romània

I

«Avui ens hem trobat ací per tal d'efectuar unes proves valoradores de la seva capacitat per a l'exercici de la docència del català.
»Benvinguts, doncs, i que la prova sigui favorable a la majoria, com és desig d'aquest tribunal, el qual sempre serà a la seva disposició per tot allò que pugui servir d'ajut.
»Tots saben les normes per les quals s'han de regir aquestes oposicions. No cal dir que procurarem en tot moment que el reglament s'acompleixi al peu de la lletra. Sabem que hi ha coses que són susceptibles d'ésser modificades, però ara per ara, la millor, l'única manera de ser justos consisteix a complir les lleis establertes.
»Bona sort, doncs, a tots!»


Després de la benvinguda del president del tribunal, una munió de candidats a un lloc definitiu de treball, els opositors, respira amb una inquietud mal continguda.
El secretari del tribunal va llegint la llista dels candidats i, de moment, es va veient que molts dels apuntats ja no s'han presentat a la prova.
Això va bé, comenta l'optimista de mena.
No en facis gaire cas, contesta el qui no ho és tant, d'optimista.
Això passa cada any i sempre fan una gran carregada, fa el pessimista experimentat.
Sense voler arribar a conclusions definitives, de moment constatem que la veu més pessimista és la de l'experiència.
Amb tot, el cronista dels esdeveniments, no vol entrar ni sortir en aquesta qüestió i es limita, com és la seva obligació, a descriure els fets i els pensaments.
Òndia!, no m'hi havia fixat, trobo que es presenten molts noms coneguts, això va bé, així es veurà qui és el que val de debò. Em comença d'agradar aquest sistema. Enderrocar patumetes sempre ha estat la meva dèria.
No diguis bestieses, no serveix per a res, aquests no es mullen mai el cul. Si no els va bé, aleshores no es presenten a la lectura i santes pasqües, com si res no hagués passat.
Bé, però almenys posen en evidència que no saben alguna cosa i això ja és important.

(Fragment de la narració "El cas dels opositors al·lucinats: les alveolars a la Romània", dins Les alveolars a la Romània. Barcelona: Selecta, 1982, p. 127-128)