Autors i Autores

Joan Sales
1912-1983

En Tirant lo Blanc a Grècia: òpera bufa.

Joan Sales, admirador del Tirant lo Blanc va contribuir a popularitzar aquesta novel·la clàssica — fer-la reviure— amb una edició per a infants i amb una versió teatral.

En principi Sales havia escrit una comèdia, En Tirant lo Blanc a Grècia o Qui mana a can Ribot, però a l'hora de portar el text a l'escenari, el Mestre Altisent, que l'havia de musicar, i ell mateix, van decidir transformar-la en una òpera bufa, amb el títol En Tirant lo Blanc a Grècia, suprimint un personatge (el Foll), canviant alguna escena èpica i donant més presència a en Tirant.

L'obra va ser representada el 1958 per l'Agrupació Dramàtica de Barcelona, amb direcció de Jordi Sarsanedas, al teatre Romea de Barcelona. Ferran Soldevila la va presentar al públic d'aquesta manera:

"No es tracta d'una escenificació de la novel·la, sinó d'una obra inspirada en alguns episodis d'aquesta obra clàssica i escrita amb la intenció de ser fidel als caràcters tan convincentment definits per Joanot Martorell, i més encara a l'enjogassament amb què es complau i amb què ens sedueix l'antic narrador. Aquesta intenció ha estat plenament realitzada".

L'estrena va ser un èxit, però la publicació de l'obra no va arribar fins a l'any 1972, a Club Editor. Finalment, la comèdia En Tirant lo Blanc a Grècia o Qui mana a can Ribot, també es va publicar, l'any 1990 a la mateixa editorial.