Autors i Autores

Carles Salvador
1893-1955

Pòrtic

Carles Salvador (València, 1893 - 1955). Poeta, prosista, assagista i gramàtic.

Als divuit anys obté el títol de mestre i ocupa una plaça com a interí a Aielo de Malferit (La Vall d'Albaida). L'any 1915 guanya les oposicions i el 1916 obté la plaça de mestre de Benassal, a l'Alt Maestrat, on exercirà fins a l'any 1934. Aquest any és traslladat a Benimaclet, on resideix fins a la seva mort, el 1955. Contrau matrimoni amb Sofia Monferrer i Beltran i té dos fills, Carles i Sofia. A Benassal, Carles Salvador desenvolupa una important tasca com a defensor de la llengua i els drets nacionals i crea l'Associació Protectora de l'Ensenyança Valenciana. Aquest paper com a activista nacionalista, l'autor el desenvolupa en tots els àmbits de la seva vida, tant a nivell literari, com polític i cultural. Mostra d'aquesta activitat constant són els càrrecs que ocupa com a president de la Secció de Llengua i Literatura del Centre de Cultura Valenciana, president de la Secció de Literatura i Filologia de Lo Rat-Penat, professor de la Càtedra de Valencià de l'Institut d'Idiomes de la Universitat de València, col·laborador de l'Institut d'Estudis Catalans i membre de la Comissió Patrocinadora per a l'edició del Diccionari Català-Valencià-Balear, d'Alcover-Moll.

És autor d'una vasta obra literària i gramatical. Com a poeta, cal citar títols com Plàstic (1923), El bes als llavis (1934) o El fang i l'esperit (premi de la Diputació de València de l'any 1951). La seva obra en prosa conté obres com La dragomana dels Déus (1920), Elogi del xiprer (1928), Elogi del camp (1930) i els assaigs dedicats a Benassal El Llibre de Rúbriques de Benassal (1951) i Les Festes de Benassal (1952). Finalment, com a gramàtic i difusor de la llengua, publica obres com Ortografia Valenciana (1934), Morfologia Valenciana (1935) i la Gramàtica Valenciana (1951).Pàgina elaborada per Toni Terrades per a l'AELC.
Documentació: Fundació Carles Salvador.
Fotografies: © Carles Salvador, una vida en imatges, de Pere-Enric Barreda i Edo. Benassal: Fundació Carles Salvador - Publicacions de la Fundació Carles Salvador, 1, 2009.