Autors i Autores

Vicent Salvador
1951-2023

Vicent Salvador, de ben menut.
Vicent Salvador, durant la presentació a València del projecte Deletrix, el 2014.

Biografia

Vicent Manuel Salvador Liern (Paterna, L'Horta, 1951) ha estat professor d'ensenyament mitjà als instituts de Nules, Xàtiva i Massamagrell, on va ser director durant tres anys. Ha estat posteriorment professor de la Universitat de València, la d'Alacant i la Universitat Jaume I de Castelló, on actualment ocupa una càtedra de Filologia Catalana al Departament de Filologia i Cultures Europees. Ha dirigit fins ara 17 tesis doctorals, una part de les quals es relaciona amb la literatura catalana. Entre els seus temes de recerca preferents en aquest camp hi ha l'obra de Joan Fuster i de Vicent Andrés Estellés (de l'edició revisada de la qual, en curs de publicació, és codirector amb Josep Murgades), i també altres autors de la nostra literatura contemporània com ara són: Josep M. Llompart, Maria-Mercè Marçal, Enric Valor, Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol, Pere Calders, Carmelina Sánchez-Cutillas, Manuel Garcia Grau, etc. Ha publicat treballs de teoria de la literatura i crítica literària, amb especial dedicació a les qüestions dels gèneres del discurs, l'ensenyament, la traducció i l'estilística. La seva autobiografia com a lingüista ha estat publicada recentment al volum de Xavier Laborda et al., La lingüística en España. 24 autobiografías (Barcelona: UOC, 2014).

Alguns dels seus llibres d'estudis literaris són els següents: Una aproximació a Vicent Andrés Estellés (1981, en col·laboració amb Jaume Pérez Montaner), El gest poètic (1984), Tebeos per a intel·lectuals (1985), Invitació a la literatura catalana (1986, en col·laboració amb Vicent Escrivà), La frontera literària (1988), Vint anys de novel·la catalana al País Valencià (1992, en col·laboració amb Adolf Piquer), Fuster o l'estratègia del centaure (1994), Elements de lingüística per al discurs literari (1995, en col·laboració amb Dominique Maingueneau), Valoriana (1999, en col·laboració amb Heike van Lawick), Poesia, ciutat oberta (2000), Els arxius del discurs (2001) o Figures i esbossos (2013). Han aparegut escrits seus de crítica literària a L'Espill, Ínsula, Latitud 39, Lletres de canvi, Lletra de canvi, El Temps, Cairell, Revista de Catalunya, Llengua i Literatura Catalanes, Estudis Baleàrics, Zeitschrift für Katalanistik, Révue d'Études Catalanes, Catalònia, Catalan Review, Journal of Catalan Studies, Caplletra, Reduccions, Visat, Quaderns de Filologia, Articles de didàctica de la llengua i de la literatura, etc.

Ha ocupat diversos càrrecs de representació i de gestió cultural, com ara: Director adjunt de la revista L'Espill (1988-1991), Director del Servei de Publicacions de la Universitat de València (1986-1994), Subdirector de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (2003-2007), Codirector de la col·lecció interuniversitària Aldea Global (1998-2011), membre del Patronat de la Biblioteca Nacional de España (2005-2008), Vicepresident del PEN Català (2007-), etc.

En l'àmbit de la creació literària, ha publicat, a més d'assaigs breus, quatre poemaris: Argiles (1980), Ritual de cendra (1981), Calabruix (1985) i Mercat de la sal (1993). Ha fet també una traducció catalana de textos en francès de José Tordera: Adagis (i altres mots) (1988). Ha rebut el Premi València d'assaig, els de poesia Ausiàs March, Ciutat de València i Octubre i recentment el Premi de la crítica dels Escriptors Valencians d'assaig de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Ha participat en nombrosos jurats de premis literaris: Ausiàs March, Avui, Octubre, Almassora, Ibn Hafadja d'Alzira, Mallorca…

Vicent Salvador mor el 24 de gener de 2023 a l'edat de setanta-dos anys.