Autors i Autores

Joan Solà i Cortassa
1940-2010

Pòrtic

Joan Solà i Cortassa (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010), lingüista, vicepresident de l'Institut d'Estudis Catalans i col·laborador en mitjans de comunicació.

Doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (1970), és catedràtic de Llengua Catalana a la mateixa universitat, des d'on desenvolupa una extensa tasca d'investigació i de docència. El 2010 va ser nomenat professor emèrit de la Universitat de Barcelona. També imparteix cursos i fa conferències en altres centres universitaris de l'estat espanyol, d'Europa i dels Estats Units d'Amèrica.

Joan Solà és autor d'una quarantena de llibres i d'uns cent vuitanta articles sobre sintaxi, història de la llengua, lèxic, puntuació, tipografia, bibliografia i altres matèries de lingüística i sociolingüística. Entre d'altres, és codirector, amb Jordi Mir, de l'edició de les Obres completes de Pompeu Fabra (avui ja s'han publicat 5 dels 9 volums), editor de L'obra de Joan Coromines: cicle d'estudi i homenatge (1999) i director de l'obra col·lectiva Gramàtica del català contemporani, de la qual s'acaba de publicar la quarta i definitiva edició. Ha treballat en la redacció de la sintaxi de la nova gramàtica normativa de l'IEC.

A més a més, Joan Solà sempre ha estat en contacte amb la realitat i amb els aspectes més pragmàtics de la llengua. També ha promogut projectes d'investigació i d'edició i ha estat assessor lingüístic de diversos organismes, com ara el Consorci per a la Normalització Lingüística, l'Ajuntament de Barcelona o la Caixa, i col·labora habitualment amb la premsa, la ràdio i la televisió, plataformes des de les quals ha qüestionat o ha posat en relleu l'ús de la llengua quotidiana.

Fruit de la seva tasca acadèmica i cultural, ha rebut diversos premis i homenatges, com el Premi de la Crítica de Serra d'Or (1999), el Premi Sanchis Guarner de la Fundació Jaume I (2002), la medalla Narcís Monturiol (2003) i la Creu de Sant Jordi (2005). L'any 2009 fou nomenat Doctor Honoris Causa de la Universitat de Lleida i rep el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Va ser soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Guillem Molla per a l'AELC.
Fotografies: Arxiu personal de Joan Solà / ©Guillem Molla, ©Fundació Pere Coromines, ©Manuel Sifre, ©Jordi Bedmar, ©Jaume Salvadó.