Agustí
Soler i Mas
Associació d'Escriptors en Llengua Catalana
Obra

Catalaunia 988.
Barcelona: Millà, 1989.

Estrenada al Teatre Califòrnia de Súria, el 27 de novembre de 1988.

Sinopsi:
L'any 967 el comte Borrell II vol alliberar-se del vassallatge franc. Per un altre costat el Bisbe Ató i l'Abat Garí de Cuixà volen alliberar-se de Narbona. Sant Miquel de Cuixà és dipositari de tota una cultura ben significativa i de tot un esperit constructiu. Fa falta una persona que faci de nexe i cervell de l'operació. Borrell II va a Roergue per casar-se i en torna amb Gerbert, un monjo i un estratega.

Gerbert, amb gran habilitat política ordeix un pla que afavoreix els ideals del Bisbe de Vic Ató, l'abat de Cuixà Garí i el comte Borrell II, per tirar-lo endavant aniran al Vaticà on es troben amb les trifulgues del Papa Joan XIII, de qui, hàbilment aconseguiran les cinc butlles que donen via lliure a les seves pretensions.

Els esdeveniments són tan entusiastes i pintorescs que utilitzar la vessant divertida per fer aflorar la història fou una temptació inevitable: el pensament del poble, les intrigues polítiques, la conducta pública i privada dels comtes catalans i la corrupció de l'església romana contraposada a l'austeritat dels monestirs.

La tenacitat deixa morts pel camí però l'any 988 Borrell trenca el vassallatge: Catalunya és independent.


--------------------