Jesús M.
Tibau Tarragó
Associació d'Escriptors en Llengua Catalana
Pòrtic

Jesús M. Tibau Tarragó, natural de Cornudella de Montsant (Priorat, 1964), i tortosí i ebrenc d'adopció. Des del primer conte que va escriure l'any 1992, s'ha convertit en un especialista en el relat breu, amb gairebé 200 de publicats en cinc reculls: Tens un racó dalt del món, editorial Montflorit (2001), Postres de músic, Premi Marian Vayreda de la ciutat d'Olot, editorial Empúries (2005), El vertigen del trapezista, Una sortida digna, I un cop de vent els despentina, El noi del costat del padrí, amb Cossetània Edicions (2008, 2009, 2011, 2014) i No és la derrota, sinó el vent amb Onada (2016).

Els seus contes s'han definit per l'originalitat, fina ironia, l'ús intel·ligent del llenguatge i la predisposició a la sorpresa, així com una visió del món quotidià carregada de tendresa. Els seus personatges, sovint perdedors, intenten mantenir l'equilibri entre el passat i el futur, com a El vertigen del trapezista, o miren de burlar-se de la mort, com a Una sortida digna, o lluiten contra els embats de la vida intentant no caure, com a I un cop de vent els despentina.

El seu estil s'endinsa decididament cap al relat breu, cada cop més breu, fins a arribar als nanocontes d'un parell de línies i que practica, de vegades improvisadament, a les xarxes socials com ara el seu blog Tens un racó dalt del món, al twitter i al facebook.

Cornudella de Montsant i les Terres de l'Ebre són sovint el paisatge dels seus relats, que llegeix acompanyat de la música de David Espinós a l'espectacle de petit format Relats a recer d'una guitarra.

Basats en els seus contes s'han creat obres tan diverses com els curtmetratges Espantant gavines, realitzat per un grup amateur de les Terres de l'Ebre, i Magnetisme, fet per l'alumnat de 6è de Primària de l’Escola Daniel Mangrané de Jesús, l'obra teatral Una sortida digna, del grup TEBAC de Reus, o l'espectacle de titelles per a adults Petits fours, de L'invisible titelles.

També ha publicat les novel·les El nostre pitjor enemic (2016), XXXIII Premi de narrativa Ribera d'Ebre, i El calaix dels vols perduts (2018).

És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, coordinador del Club de Lectura de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa des del desembre del 2006, i guionista i presentador del programa de televisió Tens un racó dalt del món, del Canal 21 de les Terres de l'Ebre, des de març de 2010.

Contacte amb l'autor.Pàgina elaborada per Carme Ros per a l'AELC.
Documentació i fotografies: Arxiu personal de l'autor.--------------------