Jesús M.
Tibau Tarragó
Associació d'Escriptors en Llengua Catalana
Biografia

Jesús M. Tibau Tarragó. Tot i néixer a Reus l'any 1964, es considera fill natural de Cornudella de Montsant (Priorat), poble on viurà tota la infància i la primera joventut.

Estudia Batxillerat i Magisteri a Tarragona, on coneixerà una tortosina, fet transcendental a la seva vida i que li farà fixar la residència a la capital del Baix Ebre, a partir de l'any 1988. Des del 1998 treballa a l'Ajuntament de Tortosa.

Llevat d'uns tímids inicis com a poeta durant l'època d'estudiant, a primers dels 80, no és fins al 1992 que decideix intentar convertir-se en escriptor. Llavors escriu el seu primer conte, A l'ombra dels ametllers, on el protagonista és un marge de pedra de Cornudella, amb el qual aconsegueix un accèssit als Jocs Florals de Torroja de Priorat. Després aconseguirà reconeixements en diversos certàmens literaris fins que decideix publicar el seu primer recull de contes, Tens un racó dalt del món, editorial Montflorit (2001). El títol amaga una peculiaritat: es tracta de l'anagrama del nom del seu poble, Cornudella de Montsant. El 2004 guanya el Premi literari de Valldoreix amb el relat Monedes, l'indecís rodar dels anys.

L'any 2005 rep l'empenta decisiva per a considerar-se a si mateix escriptor, gràcies al XXXIX Premi Marian Vayreda de la ciutat d'Olot, i la corresponent publicació de l'obra, Postres de músic, un nou recull de relats breus editat per Empúries.

Cada cop més apassionat pel relat breu, publica nous reculls com El vertigen del trapezista, Una sortida digna, i I un cop de vent els despentina, amb Cossetània Edicions (2008, 2009, 2011), a més del poemari A la barana dels teus dits (Aeditors, 2009), i de participacions en una vintena de llibres col·lectius, com El brogit de l'Ebre, El riu que parla, Un riu de crims i Paraules d'amor.

Es fa popular a la Catosfera gràcies al blog Tens un racó dalt del món on difon les seves activitats, escriu microliteratura i proposa jocs literaris cada setmana, entre altres coses, fet que li val el Premi Blocs Catalunya 2009, categoria Literatura.

A més d'escriure, es converteix en un sacsejador cultural, organitzant, fomentant i participant en diverses activitats al voltant del món de llibre. Algunes periòdiques, com coordinar el Club de Lectura de Tortosa des de 2006; presentar del programa de televisió Tens un racó dalt del món, del Canal 21 de les Terres de l'Ebre, des de 2010, o organitzar anualment les Jornades Literàries a Cornudella de Montsant.

Cornudella de Montsant i les Terres de l'Ebre són sovint el paisatge dels seus relats, que llegeix acompanyat de la música de David Espinós a l'espectacle de petit format Relats a recer d'una guitarra.

El 2015 apareix el seu segon recull de poemes, La pluja ha vessat milions de núvols abans, una mirada al temps que ha quedat enrere i a les seves petjades, però amb peus ben plantats al present; passió tranquil·la per la vida. El mateix any guanya el Premi de narrativa Ribera d'Ebre amb la novel·la El nostre pitjor enemic, que apareix publicada el 2016 a l'editorial Cossetània.

El 2016 publica un nou recull de relats, a l'editorial Onada, amb el títol No és la derrota, sinó el vent. El mateix any rep un accèssit al Premi de narrativa breu Ciutat de Mollerussa amb El calaix dels vols perduts, i el Premi Terra de Fang de poesia de Deltebre amb Sota la pell hi ha carn encara. A inicis del 2017 apareix el recull de proses La vida darrere de l'aparador. L'experiència d'un escriptor a quinze comerços de Tortosa, un recull de sensacions, emocions i records viscuts per l'autor. El 2018 l'Editorial Pagès publica El calaix dels vols perduts.
--------------------