Autors i Autores

Jesús M. Tibau Tarragó

Pòrtic

Jesús M. Tibau Tarragó, natural de Cornudella de Montsant (Priorat, 1964), i tortosí per amor. Està especialitzat en el relat breu, amb més de cinc-cents contes escrits, infinitat de nanocontes, i vuit reculls publicats: Tens un racó dalt del món, (editorial Montflorit, 2001), Postres de músic, Premi Marian Vayreda de la ciutat d'Olot (editorial Empúries, 2005), El vertigen del trapezista, Una sortida digna, I un cop de vent els despentina, El noi del costat del padrí, A mig camí de la incertesa, amb  Cossetània Edicions (2008, 2009, 2011, 2014, 2020) i No és la derrota, sinó el vent amb Onada (2016).

Els seus contes s'han definit per la seva humanitat, l'ús intel·ligent del llenguatge, i una visió del món quotidià carregada de tendresa. Els seus personatges, sovint perdedors, intenten mantenir l'equilibri entre el passat i el futur, entre les seves il·lusions i la realitat.

El seu estil s'endinsa decididament cap al relat breu, cada cop més breu, fins a arribar als nanocontes d'un parell de línies i que practica a les xarxes socials com ara el seu blog Tens un racó dalt del món, al twitter, al facebook o a L’Aixeta.

Cornudella de Montsant i les Terres de l'Ebre són sovint el paisatge dels seus relats, que llegeix acompanyat de guitarristes com David Espinós o Albino Tena.

Basats en els seus contes s'han creat obres tan diverses com els curtmetratges Espantant gavines, realitzat per un grup amateur de les Terres de l'Ebre, i Magnetisme, fet per l'alumnat de 6è de Primària de l’Escola Daniel Mangrané de Jesús, l'obra teatral Una sortida digna, del grup TEBAC de Reus, o l'espectacle de titelles per a adults Petits fours, de L'invisible titelles.

També ha publicat poesia, dietaris, i les novel·les El nostre pitjor enemic (2016), XXXIII Premi de narrativa Ribera d'Ebre, i El calaix dels vols perduts (2018).

És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, coordinador del Club de Lectura de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, guionista i presentador del programa de televisió Tens un racó dalt del món, del Canal 21 de les Terres de l'Ebre, i impulsor del col·lectiu diLLUMs d’arts al Forn, entre moltes altres activitats.

Contacte amb l'autor.Pàgina elaborada per Carme Ros per a l'AELC.
Documentació i fotografies: Arxiu personal de l'autor.