Autors i Autores

Olga Xirinacs

Pòrtic

Olga Xirinacs (Tarragona, 1936). Escriptora i professora de piano. Té una sòlida formació artística que dona profunditat a la seva obra literària. És una autora versàtil, escriu poesia, novel·la, contes i assaig.

Molts dels seus llibres li han merescut els premis més importants de la literatura en llengua catalana, entre els quals Interior amb difunts (Premi Josep Pla, 1982), Al meu cap una llosa (Premi Sant Jordi, 1984, i Crítica Serra d'Or, 1986), Zona marítima (Premi Ramon Llull, 1986), Llavis que dansen (Premi Carles Riba, 1987), Marina (Premi Critica Serra d'Or, 1987), Enterraments lleugers (Premi Sant Joan, 1990), Sense malícia (Premi Ciutat de Palma, 1994) i Un cadàver per sopar (Premi Ciutat de Badalona, 2000). És l'única dona Mestra en Gai Saber pels Jocs de Barcelona després de Mercè Rodoreda.

El 1990, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi. L'any 2022 rep el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana.

És sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes.
Documentació: Lena Paüls.
Actualització: Carme Ros.
Fotografies: portada de © Carme Esteve / AELC. Xavier Carrion, Arxiu de l'AELC i arxiu personal de l'autora.