Conclusions Federació Galeusca 2013

Reunits a Pontevedra els dies 25, 26 i 27 d'octubre de 2013 els membres de la Federació Galeusca, al voltant del tema "La literatura infantil i juvenil. Propostes de futur i adequació a nous formats", manifestem:

1. La necessitat de continuar centrant-se en la creació d'una literatura infantil i juvenil viva, amb visibilitat, cohesionadora, formadora de valors, superadora d'estereotips i prejudicis, arrelada a l'imaginari propi i a l'expressió lingüística dels nostres respectius territoris, que ajudi a interconnectar-se amb altres cultures. Escrivim per a continuar somniant i col·laborant amb la transformació de la realitat des de la recerca d'alternatives alliberadores que ajudin a articular i enfortir la comunitat.

2. La importància que tenen la formació de nous lectors i lectores i de nous creadors i creadores, tant a través de l'escola com, a nivell cooperatiu, des de tots els àmbits de socialització possibles, i per això aprofitem les plataformes i mitjans existents, com ara escoles d'escriptura, clubs de lectura, activitats interdisciplinàries, xarxes socials especialitzades, blogs… i tots els mitjans susceptibles de ser utilitzats, tant els tradicionals com els més nous des del punt de vista tecnològic.

3. Som conscients de l'amenaça i l'alerta de la barbàrie negadora i desposseïdora de valors que assetja les nostres literatures. Després de debatre i compartir reflexions sobre les distintes problemàtiques, constatem i renovem el compromís il·lusionant de continuar amb la nostra labor creadora a nivell individual, i com a col·lectiu interrelacionat amb els altres sectors culturals i socials.

4. A més, reafirmem els continguts del comunicat de la Federació Galeusca contra la LOMCE del passat mes de març, una llei que resta estatus educatiu als nostres idiomes propis i oficials, símbols identitaris de les nostres nacions i instruments de treball per a les persones que creem els corpus literaris en les seves diferents manifestacions. El caràcter regressiu i recentralitzador de la LOMCE és visible en els decrets que s'estan aplicant a Galícia, el País Valencià i les Illes Balears, amb les mobilitzacions dels quals ens solidaritzem.

5. Finalment, amb motiu de la tramitació de la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual, reiterem la nostra preocupació per les noves retallades dels drets d'autor, i pels intents de laminació de les entitats de gestió, especialment de la que ens aglutina i defensa, CEDRO, la continuïtat de la qual es veu seriosament afectada.

Enllaç a les ponències de l'encontre de la Federació Galeusca 2013.