Autors i Autores

Jordi Arbonès
1929-2001

Pòrtic

Jordi Arbonès i Montull (Barcelona, 1929 - Buenos Aires, 6 octubre 2001) va escriure assaig, poesia, teatre i narrativa, però sobretot va dedicar la seva vida a la tasca de traductor. Difícilment cap lector català no haurà llegit alguna obra traduïda per ell, ja que el llistat de versions que en va fer resulta, si més no, sensacional.

El 1956 s'instal·la a l'Argentina, des d'on treballa incansablement, tant en la traducció com en la direcció teatral a l'empara del Casal de Catalunya de Buenos Aires. El 1966 va fundar l'Obra Cultural Catalana. També va treballar a diverses editorials, com ara l'editorial Poseidón o l'editorial Marymar.

Com a poeta va guanyar l'Englantina als Jocs Florals de Caracas el 1966. S'ha de destacar també el seu assaig Teatre català de postguerra (1973), i altres com ara Salvat Papasseit, l'home i el poeta (1966) o Pedrolo contra els límits (1980). La Universitat Autònoma de Barcelona ha creat la Càtedra Jordi Arbonès de Traducció. L'editorial Punctum i el Grup d'Estudi de la Traducció Catalana Contemporània editen, en diversos volums, la seva relació epistolar amb autors com Francesc Parcerisas, Joaquim Carbó o Manuel de Pedrolo, entre altres.

Fou soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per X. R. Trigo per a l'AELC.
Fotografies: © Hereus de Jordi Arbonès.