Autors i Autores

Àlex Broch

Pòrtic

Àlex Broch (Barcelona, 1947), crític, assagista, professor universitari i editor.

És una de les veus més importants en l'anàlisi de la literatura catalana contemporània. Ha exercit la crítica militant a la premsa i a les revistes especialitzades, tasca que el converteix en company de viatge de la generació literària dels setanta, amb les funcions de crític i cronista. La seva escriptura posterior, un cop integrat a la direcció editorial, renuncia a la implicació de la crítica periòdica per produir anàlisis més teòriques o d'abast temàtic més ampli, en les quals es pot apreciar el gran bagatge intel·lectual i de teoria literària que quedava amagat a l'obra més periodística.

Broch ha defensat la necessitat que la crítica i l'assaig siguin considerats literatura –i no només discurs sobre la literatura. Fa palesa aquesta reivindicació als seus escrits, tant en el discurs com en l'estudi de la història de la crítica catalana.

A més de la tasca crítica i assagística, Àlex Broch ha treballat per a les principals editorials del país. A Edicions de la Magrana, a Edicions 62 i a Edicions Proa, ha creat col·leccions i n'ha dirigit part de la política literària.

Ja sigui com a creador o com a gestor, Broch s'ha compromès en tot moment amb la literatura catalana contemporània. Crític, cronista, assagista, editor, professor i observador de l'actualitat cultural, no ha deixat mai de donar la seva visió, ponderada o directa, sobre el que ens envolta.

És soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Daniel Pitarch per a l'AELC.
Fotografies de l'arxiu personal de l'autor.