Autors i Autores

Josep Checa

L'autor amb un amic.
L'autor amb la seva parella, Esther Obradors.
Josep Checa.
Josep Checa i Esther Obradors en una imatge recent.

Biografia

Josep Checa i Falgà, neix a Caldes de Montbui (Vallès Oriental) l'hivern de 1962. Cursa els estudis primaris a l'Escola Pia del poble i després a l'escola pública (Les Nacionals), també de Caldes, on comença a compondre els seus primers poemes, primer en llengua castellana, fins a passar, ja entrada l'adolescència, a la seva llengua materna, el català. Escriu, principalment, sonets i versos pautats a l'estil dels autors que en aquells moments llegeix i l'atrauen més. Alguns d'aquests versos apareixen reflectits a les pàgines del setmanari local El Montbui i a la revista cultural La Tortuga. En aquell temps guanya el seu primer premi de poesia.

A l'edat de catorze anys, emprèn els estudis secundaris a l'institut públic de Granollers i als setze comença a treballar a una fàbrica tèxtil de Caldes de Montbui. Combina l'horari laboral amb els estudis secundaris en una acadèmia nocturna tutoritzada per l'institut públic de Montcada i Reixac.

Dotze anys més tard, ja es troba instal·lat a Sora (Osona). Casat i amb dos fills, vivint en plena natura i dedicat laboralment al món de la ramaderia.

El poble de Sant Quirze de Besora, on la família viu durant un període de deu anys, obre la possibilitat al poeta de ser regidor i tastar la política més propera, la local. És en aquest poble del Bisaura que la seva vida literària i cultural pren volada. Publica el seu primer llibre, El temps i les paraules, l'any 2003 i, també, col·labora i funda diverses activitats relacionades amb la literatura i la poesia, en particular:

Col·laborador habitual de «Tertúlies amb poetes», espai dedicat a l'obra de diferents autors, fundat i dirigit per l'escriptor i gran promotor cultural Armand Quintana i la seva companya, la reconeguda poeta Pilar Cabot, que cada mes es donaven a conèixer a la Biblioteca Joan Triadú de Vic i que es recull en tres volums antològics, –col·lecció La Biblioteca–.

Fundador i coordinador del «Versosbisaura», festival anual organitzat per l'Associació Cultural Gombau de Besora, dedicat a la literatura, que es celebrava dins del territori del Bisaura.

I, també, coordinador i fundador del «Casserres-poètic»: jornades literàries patrocinades pel Consell Comarcal d'Osona, organitzades cada any dins del marc del Monestir de Sant Pere de Casserres, de Masies de Roda.

Compaginant tota aquesta activitat, se succeeixen els poemaris i els premis literaris. Imparteix xerrades, tallers de poesia i presentacions dels seus i altres llibres arreu del territori.

Actualment, més apartat d'esdeveniments culturals i activitats polítiques, viu entre Sant Boi de Lluçanès i Caldes de Montbui, dedicat als seus llibres, la feina i la família.