Autors i Autores

Rosa Maria Esteller

L'autora a l'edat d'1 any.
L'autora a l'edat de 6 anys
L'autora gaudint de la natura.

Biografia

Rosa-Maria Esteller i Elias neix a Barcelona el 20 de novembre de 1945, on viu una feliç infantesa amb els seus pares i el seu germà Francesc. Tot i que sempre ha estimat la seva ciutat natal, els estius passats durant les vacances d'escola al Pallars per retrobar cada any àvia, oncles i cosins, li fan valorar el caliu familiar i el goig de viure en plena natura. Casada amb Jordi Oliver, l'any 1970, és mare de dos fills, Jordi i Roger.

A l'adolescència, els seus anys d'escoltisme i la participació en excursions d'alta muntanya amb diferents grups li van potenciar el descobriment de la natura i el sentit de l'amistat. Tot i que de ben petita ja gaudia llegint contes, aquells anys posteriors van ser fonamentals per engrescar-se per sempre més en els plaers de la lectura de bona literatura.

Tot i que exerceix des de fa anys com a professora d'Ensenyament Secundari a Instituts públics, la seva vida laboral ha estat molt activa i variada, ja que va començar a treballar ben aviat. Així, després de l'època de secundària, compaginà els seus treballs d'administrativa en empreses nacionals i estrangeres amb els seus estudis. Amb temps i esforç, obtingué diversos títols: Diplôme de Langue Française, i Diplôme de Français Commercial (Université de Toulouse); Llicenciatura en Filosofia, Doctoranda i DEA en Psicologia Social (Universitat de Barcelona).

De ben jove ja se sentia atreta per la il·lusió d'escriure: sovint feia resums de viatges fets amb família o amics, i també escrivia poemes sobre la visió del seu entorn, que guardava per a ella, sense cap idea de publicació, creient, potser erròniament, que la lectura d'aquelles experiències no tenien suficient qualitat literària ni gaire interès. Durant molts anys, s'havia considerat més lectora que escriptora i va ser per l'empenta i ànim dels amics que, a partir de diversos escrits o col·laboracions, va decidir fer conèixer les seves històries i poesies.

Llavors, encara no pensava que podia ser escriptora i va ser en guanyar el Premi de narrativa Ciutat d'Olot, l'any 1996, que va descobrir la seva vocació, portant-la a aconseguir altres premis i posteriors publicacions literàries. Les seves motivacions poètiques, també sortiren a la llum i foren publicades a partir d'haver guanyat, l'any 1995 el seu primer premi de poesia.

En madurar, s'ha convençut que cal gaudir del viure, tot intentant deixar el món una mica millor que l'hem trobat, i aprofita la seva narrativa per posar-ho de manifest, a través de personatges i fets imaginaris o, en algun cas, trets de la vida real. En la presentació dels seus llibres, ha declarat que escriu per a "joves de 10 a 100 anys", tot i que no nega les seves preferències cap als infants, adolescents i joves que, segons paraules pròpies, sempre els ha valorat com a bona llavor per ser cultivada per assolir un millor futur de la humanitat.

Els seus poemes han estat editats i seleccionats en llibres d'antologies. Participà com a sòcia al grup Poesia Viva durant l'època de les actuacions a la Cova del Drac; des de fa anys, col·labora amb el grup Poemes al Nas de la Lluna, del que és membre associat. Sovint és invitada per entitats socials i col·lectius de poesia a participar amb la recitació de les seves obres.

Pel que fa a la seva narrativa, també ha estat convidada per centres culturals, escoles i biblioteques a fer xerrades i col·loquis.

Ha revisat originals i ha fet de Tribunal en concursos i premis literaris de contes, poesia i narrativa.

Com a conferenciant, amb presentació de ponències i activament, ha col·laborat en esdeveniments culturals, entre ells, al I Seminario de Ciencias Sociales y Humanas, "Proyecto Intercultural para potenciar los aspectos positivos de la Inmigración" (Institut Català de Cooperació Iberoamericana, Barcelona 2001); a les II Jornades d'estudi Vida i obra de Caterina Albert —Víctor Català— ,"Caterina Albert i la seva influència literària" (L'Escala 2001); Tolerància i Pau al Món "Literatura de conciliació" (Programa Comenius, Alemània, 2004); Saló del Llibre "Trobades amb autors" (Barcelona, 2006).