Relleus en la presidència de l'AELC

Quins són els presidents que ha tingut l'Associació? Recuperem tota la informació sobre els canvis de presidència i les fotografies dels moments històrics.

La darrera setmana d'octubre de l'any 1977 va néixer l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) dins del Congrés de Cultura Catalana. En la darrera sessió de l'àmbit de "Producció literària", celebrada al Santuari de Lluc, a Mallorca, es va nomenar una comissió gestora, formada entre altres per Avel·lí Artís Gener, Josep Maria Castellet, Gonçal Castelló, Jaume Fuster i Antoni Serra, encarregada de preparar i fer aprovar els estatuts i legalitzar l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Es va proposar la creació d'una associació d'escriptors en llengua catalana que fos alhora un organisme de defensa professional (sindical) i de promoció cultural que es convertís en l'organisme unitari dels escriptors en català a través del qual s'havia d'establir el diàleg amb les futures autoritats autonòmiques del país.

L'any 1978 va se elegit el primer president de l'AELC, Josep Maria Castellet, i el seu relleu el va agafar Josep Maria Llompart el 1983. Joan Fuster va ser president de l'Associació a partir de 1987. L'any 1991, durant una reunió de junta celebrada a Cullera, s'institueix la cullereta com a símbol de traspàs de poder entre el president sortint, Joan Fuster, i el president entrant, Avel·lí Artís-Gener. L'any 1995 Avel·lí Artís-Gener cedeix la cullereta a Jaume Fuster, que va ser president fins a la seva mort, el 1998. Antònia Vicens, fins aleshores vicepresidenta per les Illes, va agafar el relleu com a presidenta en funcions durant uns mesos i el mateix any Francesc Parcerisas va ser nomenat president de l'AELC. L'any 1999 rep la cullereta Jaume Pérez Montaner, que va ser president fins al 2007. Després va ser elegit president Guillem-Jordi Graells, que va exercir el càrrec fins al 2015. Aleshores va ser el torn de Bel Olid, que va presidir l'AELC fins al passat mes de març. Seguint la tradició creada per Joan Fuster, Bel Olid va lliurar la cullereta a Sebastià Portell el 2 d'abril durant els XXXIX Premis Cavall Verd a Palma.

Consulta l'àlbum amb les fotografies de tots els relleus

Fotografia de portada: © Carme Esteve / AELC