Actualitat professional
Més continguts

IAF i PLR International promouran junts la remuneració per préstec públic

4 de setembre de 2015

Aquest estiu l'International Authors Forum (IAF)1 –de la qual l'AELC és membre– i l'International Public Lending Right Network (PLR International)2, dues organitzacions rellevants d'àmbit internacional, han acordat treballar a partir d'ara de manera conjunta per promoure el dret de remuneració als autors pel préstec públic.

Des de l'establiment del PLR International, el 1995, el nombre de països en què els autors tenen reconegut el dret de compensació econòmica pel préstec de les seves obres a biblioteques i arxius, ha crescut de manera regular, fins als 33 que hi ha actualment.

L'Estat espanyol n'és un des de l'any 2007, però recordem que tot just ara fa un any el govern va establir el càlcul per a posar-lo en pràctica. El decret, però, va néixer amb moltes mancances i va ser durament criticat per autors, usuaris, bibliotecaris i arxivers. Entre altres organitzacions, l'AELC va posicionar-s'hi en contra, perquè considera del tot insuficients les xifres d'aquesta compensació. A més, la dificultat del càlcul i la manca d'interès de l'administració en el seu compliment, han provocat que el decret encara no s'hagi aplicat de manera generalitzada.

El decret establia dos tipus de remuneració: 0,004 € per cada obra prestada i 0,05 € per cada usuari. Tot i així es va donar un període d'adaptació que s'allargarà fins al gener de 2016, durant el qual la quota per obra prestada se simplifica calculant 0,16 € pel nombre d'obres adquirides per arxius i biblioteques cada any. Per saber-ne més podeu llegir l'article «La remuneració als autors pel préstec públic: una reivindicació que ve de lluny» i la secció «El préstec bibliotecari (2003-2014)» del nostre web.

La col·laboració entre IAF i PLR International significa un impuls important per ampliar el nombre de països que reconeixen aquest dret, però també perquè, en els països on és reconegut, es tradueixi de manera efectiva en una compensació econòmica justa per als autors.


* * *


1. IAF (internationalauthors.org) és una plataforma que representa els autors (escriptors, traductors i artistes visuals) a través de les associacions que en formen part. L'objectiu d'aquesta organització és fer visible la perspectiva dels autors i defensar el seus drets en els organismes internacionals que confeccionen les polítiques de drets d'autor, i ser un fòrum de debat sobre els drets dels autors. De recent creació (2013), compta actualment amb 46 associacions membres a nivell mundial. Des de maig de 2015 l'AELC n'és membre de ple dret, l'únic de l'Estat espanyol.

2. PLR International (www.plrinternational.com) està format per les entitats de gestió dels països en què la remuneració per préstec públic és reconeguda. Aconsella els països per al correcte funcionament dels sistemes de remuneració i assessora aquells països que volen aplicar-lo.

Comentaris

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta permet comprovar que el contingut ha estat introduit per una persona i no pas per un programa de spam. Si et registres com usuari evitaràs aquesta comprovació .
Image CAPTCHA
Escriu els caràcters de la imatge sense espais.