L'AELC homenatja Josep Palau i Fabre

22 de maig del 2017

Aquest divendres 19 de maig de 2017 l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana va organitzar la Nit Palau i Fabre, en record de l'escriptor soci d'honor de l'Associació, del qual enguany se celebra el centenari del naixement.

Va tenir lloc a la Sala de llevant de la Biblioteca de Catalunya, amb més de setanta amics i lectors de l'escriptor, que van voler recordar i compartir el seu propi Palau amb la resta d'assistents.

Bel Olid va donar la benvinguda recordant el Sopar Marçal, que l'AELC va celebrar el desembre de l'any passat, acollits també per la Biblioteca de Catalunya a la mateixa Sala de Llevant. Per la seva banda, el comissari de l'Any Palau i Fabre, Manel Guerrero, va explicar l'inauguració de l'exposició «Jo sóc el meu propi experiment», a la Fundació Palau de Caldes d'Estrac, i va fer un breu repàs d'altres activitats previstes en l'Any Palau i Fabre, recordant que Palau sempre havia fet costat a les noves generacions de poetes.

A continuació l'actriu Gemma Reguant va oferir un recital amb una selecció de poemes de Palau i Fabre, que va iniciar amb «Jo em donaria a qui em volgués» i finalitzar amb «Comiat», amb l'acompanyament musical de Marc Egea, que va tocar el taragot – un instrument de Transilvània similar al clarinet– i la viola de roda –un instrument medieval de corda fregada.


Enllaç a l'àlbum de fotografies.

Després d'una estona dedicada a sadollar la gana i la set amb el bufet de degustació dels cuiners de «La Coqueta», Maria Antònia Massanet va encetar les lectures en record de Palau i Fabre. Entre altres, van llegir Maria Choya, directora de la Fundació Palau; Manel Guerrero, comissari de l'Any Palau i Fabre; Bel Olid, presidenta de l'AELC; Josepmiquel Servià, que va explicar la seva amistat amb Palau; el crític i assagista Àlex Broch, que va explicar que va ser gràcies a Palau i Fabre que es va dedicar a la literatura; l'escriptor Sebastià Portell i Clar, que va llegir un fragment de la glossa de Palau i Fabre que Sebastià Alzamora va fer dins l'acte d'inauguració dels Jocs Florals de Barcelona; Lluís Urpinell, que va recordar la seva amistat amb Palau i Fabre; l'escriptor Eladi Crehuet, la traductora i contacontes Núria Mirabet; l'actriu Joana Cortils; i els poetes i escriptors Jordi Roig Pi i Núria Pujolàs, que van recitar a dues veus, Carme Cabús, Maica Duaigües, Rodolfo del Hoyo, Emili Bou, Àngel Carbonell, Maria Dolors Coll, Marta Teixidó, Empar Sáez, Francesca Gironès, Jordi Mir, Xavier Muñoz, Alexandre Tornabell i Núria Niubó, entre altres.

A l'acte hi havia la possibilitat de comprar els llibres de Palau i Fabre Contes despullats i la tesi doctoral del diable, una antologia de narrativa a cura de Julià Guillamon, i una reedició del mític Poemes de l'alquimista.

Bel Olid va tancar la vetllada donant les gràcies als assistents, a la Fundació Palau, i a la Biblioteca de Catalunya pel fantàstic acolliment. A més de la Biblioteca, l'acte va comptar amb la col·laboració de la Fundació Palau i de l'Any Palau i Fabre, i amb el patrocini de la Institució de les Lletres Catalanes.

La Nit Palau i Fabre s'inspira en els Burns supper (festa on els escocesos recorden el poeta Robert Burns), i combina literatura i gastronomia en un ambient festiu. És la tercera ocasió que l'AELC organitza a Barcelona un acte d'aquestes característiques, els anteriors dedicats a Vicent Andrés Estellés (amb la col·laboració de l'Espai País Valencià i d'Òmnium) i a Maria-Mercè Marçal.
 

ÀLBUM DE FOTOGRAFIES: https://goo.gl/photos/L7jVZxghDBVu1CRr7

Josep Palau i Fabre, nascut a Barcelona el 21 d’abril de 1917, es considera una de les grans personalitats de la literatura catalana dels nostres temps. Gràcies a la seva relació amb personalitats com Picasso, Artaud, Octavio Paz, Cocteau, Lorca, Alberti, etc. va connectar la cultura catalana amb els corrents artístics més importants del segle xx.
 
Nascut en un entorn familiar dedicat a l’art (el seu pare era pintor i decorador), Josep Palau i Fabre, a més a més de poeta, autor dramàtic, contista i assagista, ha estat un estudiós de la pintura, i molt especialment de l’obra de Pablo Picasso. A l’anàlisi i el comentari de l’obra del pintor hi dedicà més de vint llibres (alguns de traduïts a una desena de llengües), entre els quals destaquen Vides de Picasso (1962), Picasso a Catalunya (1966), Doble assaig sobre Picasso (1964), Picasso per Picasso (1970), El “Gernika” de Picasso (1979), Estimat Picasso (1997) i els quatre volums de la biografia de Picasso: Picasso vivent 1881-1907 (1980), Picasso cubisme 107-1917 (1990), Picasso: dels batllets al drama 1917-1926 (1999) i Picasso: Del Minotaure al Gernika 1927-1939 (vol. pòstum, 2011).
 
Palau i Fabre va estudiar lletres als primers anys quaranta i fou un dels activistes compromesos en la represa de les activitats literàries i culturals sota el franquisme. Dirigí la revista clandestina Poesia (1944-45) i fou l’artífex de l’editorial La Sirena. Posteriorment, fou fundador col·laborador de la revista Ariel (1946-1951). L’any 1945 una beca del govern francès li permeté anar a París. L’estada, que només havia de ser de dos anys, s’allargà fins a la dècada dels seixanta. A París establí contacte amb escriptors i artistes ben diversos: des d’Artaud fins a Octavio Paz i de Camus a Picasso.
 
L’edició de la seva obra poètica es va iniciar amb Balades amargues, el 1943, i un any després, amb peu d’impremta fals, L’aprenent de poeta. Els van seguir Imitació de Rosselló-Pòrcel (1945) i Càncer (1946). Reelaborats tots i amb altres textos inèdits formen el volum Poemes de l’Alquimista (1952).
 
La producció teatral va venir després de la poètica: La tragèdia de Don Joan (1951), Don Joan als inferns (1952) i Esquelet de Don Joan (1954) són alguns dels títols que formen el cicle de Don Joan. Amb aquest personatge literari l’autor assaja la contestació a les normes d’una societat puritana i repressora, i li permet abordar la temàtica amorosa d’una forma directa. Amb títols com ara Mots de ritual per a Electra (1958), La caverna (1969) i Homenatge a Picasso (1971) –aplegats tots en el volum Teatre (1976)– continua un univers teatral particular, que es completa amb peces com Avui Romeo i Julieta (1986) i L’Alfa Romeo i Julieta i altres obres (1991). L’autor també dedica la seva reflexió teòrica al teatre: La tragèdia o el llenguatge de la llibertat (1961) i El mirall embruixat (1962) –dos petits llibres sobre el gènere–. Més tard va publicar Antonin Artaud i la revolta del teatre modern (1976), una aproximació a l’obra d’una de les figures capitals de les seves referències intel·lectuals i artístiques.
 
Pel que fa a la narrativa curta, ha publicat els reculls Contes despullats (1982), La tesi doctoral del diable (1983), Amb noms de dona (1988) i Un saló que camina (1991), que, amb contes inèdits, s’aplegaren en el volum Contes de capçalera (1993). Posteriorment va publicar La metamorfosi d’Ovídia i altres contes (1996).
 
Pel que fa a l’assaig, fora de la recerca picassiana, Palau i Fabre és autor de diversos reculls aplegats sota el nom Quaderns de l’Alquimista (1997), la primera tanda dels quals havia aparegut el 1976. L’alquímia és un mètode que unifica els pressupostos poètics i ideològics de tota l’obra de l’autor. Palau i Fabre és traductor d’Una temporada a l’infern. Il·luminacions, de Rimbaud (1966), i de Versions d’Antonin Artaud (1977), tots dos poetes amb una decidida influència en la seva obra; en prosa: Cartes d’amor de Marianna Alcoforado (la monja portuguesa) (1986) i L’obra mestra inconeguda (1986), de Balzac. [FONT: Fundació Palau]

Josep Palau i Fabre fou soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana  i president del PEN Català  (1976-1979).

Per a saber-ne més, podeu veure aquest documental de la col·leció «Veus literàries» que l'AELC li va dedicar l'any 2005.
 

 


   

 


Comentaris

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta permet comprovar que el contingut ha estat introduit per una persona i no pas per un programa de spam. Si et registres com usuari evitaràs aquesta comprovació .
Image CAPTCHA
Escriu els caràcters de la imatge sense espais.