Activitats i notícies
Més notícies06-11-17

Micro obert per a visibilitzar la literatura catalana del País Valencià

6 de novembre de 2017


Enguany, la Plaça del Llibre ha tingut lloc del dia 1 al 5 de novembre i ha celebrat cinc anys de vida i el segon amb ubicació a la plaça de l'Ajuntament de València, el cor del cap i casal del País Valencià. Estem d'enhorabona perquè aquest esdeveniment està ja en procés de consolidació, atès que, any rere any, ha crescut la capacitat i la transcendència de les seues activitats i n'ha portat una rèplica a la ciutat d'Alacant.

La Plaça del Llibre va nàixer l'any 2013 per donar visibilitat a la literatura catalana del País Valencià i consolidar un punt de trobada entre lectors, autors, editors i llibreters a la ciutat de València. El dia 4 de novembre, de 12.30 a 13.30 hores, en un dels escenaris de la mostra tingué lloc l'activitat "Micro obert", un dels actes que organitza i coordina l'AELC, que consisteix en un petit recital de lectures literàries per part d'alguns dels escriptors i escriptores valencians més destacats del moment, socis i sòcies de l'entitat. Conduït per l'autor i membre de la Junta Directiva de l'associació Vicent Penya, l'acte va comptar amb una càlida resposta per part del públic lector i la participació d'una quinzena d'escriptors, que prèviament havien sol·licitat intervenir-hi. Begonya Pozo, Josepa Montagut, Emili Piera, Carme Arnau, Anna Rubio, Joan Baptiste Mollà, Carles Enguix, Manuel Molins, Roser Furió, Albert Toldrà, Encarna Sant-Celoni, Teresa Sanchis Labiós, Josep Antoni Alfonso i Cristina Escrivà van disposar d'uns tres minuts de temps per recitar algun poema propi o exposar alguna prosa literària d'actualitat. Lamentablement no hi van poder assistir Rosa Roig ni Pura Peris, per motius personals.

En la presentació de l'acte, Vicent Penya va destacar que "la literatura catalana del País Valencià gaudeix d'una salut i d'una qualitat enormes, malgrat els mals temps que corren per a la nostra llengua i la nostra terra, en què vivim uns dies que, com en els anys foscos de mal record, tornem a tindre presos polítics, es torna a perseguir la llibertat d'expressió i de manifestació, i tornem a presenciar la vulneració de drets humans." Tot seguit, va continuar afirmant que "l'AELC pretén, amb aquest acte i molts altres que fem al llarg de l'any, donar visibilitat als nostres autors per tal que la literatura catalana feta per valencians siga coneguda pel públic en general".

Una ocasió excel·lent perquè el llibre en català escrit per autors valencians siga conegut, al mateix cor de la ciutat de València, per la gran majoria de lectors i lectores, tot i que, tal com va afirmar posteriorment Gemma Pasqual, vicepresidenta de l'AELC al País Valencià, "la fira s'ha fet gran i els autors hem guanyat espai, però encara necessitem més ajuda de les institucions i sobretot més visibilització per part dels mitjans de comunicació". Així siga.
 

[crònica de Vicent Penya]

 

Aquesta iniciativa es repetirà el dissabte 25 de novembre a les 13h a la 2a Plaça del Llibre d'Alacant. Us hi esperem!


D'esquerra a dreta: Teresa Sanchis, Anna Rubio, Emili Piera, Begonya Pozo, Josepa Montagut, Encarna Sant-Celoni, Joan B. Mollà, Roser Furió, Maria Carme Arnau,  Albert Toldrà, Cristina Escrivà, Manuel Molins, Vicent Penya, Josep A. Alfonso i Carles Enguix. Fotografia d'Elionor López.