Concentració a Palma contra la repressió

Palma, 15 d'abril del 2018


L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, El PEN Català i l'Obra Cultural Balear, amb l'adhesió entre altres del Gremi de Llibreters de Mallorca, han convocat els escriptors i creadors de les Illes a una concentració a Palma a favor de la llibertat d'expressió, i en contra de la repressió i del greu retrocés de les llibertats individuals i col·lectives.

Els autors de les Illes han fet sentir la seva veu a la plaça de la Reina, a Palma, amb la lectura del manifest «Els escriptors i les escriptores de les Illes contra la repressió» per part de la poeta Antònia Vicens; i a través de diversos escriptors que han llegit els seus textos i poemes, en un acte de dignitat i de protesta en contra del clima inquisitorial en què es viu a l'Estat espanyol.

El vicepresident de l'AELC per les Illes, Pau Vadell, ha assenyalat que es tracta d'un «acte simbòlic per a demanar que l'Estat espanyol deixi de fer represàlies en contra de la llibertat d'expressió i les llibertats en general de tots els qui utilitzen la cultura com a mitjà de comunicació». En la mateixa línia, el vicepresident del PEN Català, Miquel Àngel Llauger, ha apuntat que reclamem «la llibertat dels presos polítics catalans» i «la fi de la repressió contra la llibertat d'expressió».

    
Els escriptors durant la concentració.

L'acte ha tingut lloc aquest diumenge 15 d'abril, just abans del Festival de Poesia de la Mediterrània.

MANIFEST
 
Els escriptors i les escriptores de les Illes contra la repressió


Amics i amigues,

Falta molt poc perquè celebrem la diada de Sant Jordi de l’any 2018. Any 2018: som ben entrat el segle XXI, han passat més de quaranta anys des de la mort del dictador. Ningú no ho diria, però. La festa del llibre i de la rosa, un dels dies més bells de l’any per als que estimam la llengua i els llibres, ens troba enguany en una alarmant atmosfera de retrocés de les llibertats i d’agressivitat cap a la nostra llengua i la nostra cultura. Nosaltres, naturalment, perseverarem en allò que sabem fer i que ens agrada, que és fer servir les paraules per crear sentits que vagin més enllà de la prosa administrativa o l’intercanvi banal del dia a dia. Feim literatura. La celebrarem ara, en el magnífic Festival de Poesia de la Mediterrània, i la celebrarem al carrer el proper dia 23.

El que no farem, però, és fer del conreu de les lletres quelcom d’aliè a la gravetat del moment. Els escriptors i escriptores de les Illes denunciam el clima inquisitorial en què els creadors viuen aquests dies: tots tenim a la ment els casos de gent imputada, investigada o fins i tot condemnada per articles, per piulades, per accions pacífiques o per cançons. L’Espanya de Rajoy, que es mira en el mirall de la Turquia d’Erdogan, és ara mateix una xacra del món occidental que aspira a ser el model de món lliure. De manera especial, denunciam que hi ha dones justes i homes justos que són a la presó sense haver comès altre delicte que el de defensar pacíficament les seves idees. No volem deixar de fer festes literàries, però tampoc no les volem fer sense recordar els presos i sense exigir-ne la llibertat.

Celebram enguany, amb motiu del 25è aniversari de la seva mort, l’any Llompart, l’any que volem dedicar al record d’aquell alt poeta i digníssim defensor de la llengua i la cultura. En un breu poema escrit al final de la seva vida, Josep Maria Llompart s’adreça al nostre patró de les lletres, Sant Jordi, en qui veu un emblema de l’anhel de llibertat. Al principi, el poeta veu el cavaller que s’allunya, com si es tractàs, igual que ara, d’un moment de desfici. El poema acaba, però, amb una proclamació d’esperança:Us veig, Senyor Sant Jordi, en els
batecs blavosos del capvespre,
en les mans decandides del ponent;
us veig llunyà, minúscul,
fent-vos enfora amb la cançó i la rosa;
us veig en els cantons de la nostàlgia,
cavaller de l’amor, espurna en la tenebra.
Adesiara
em passau per la vora, llampec, frisança.
Portau l’espasa al cint,
al broquer fulgurant la creu de flama
i, enarborat,
el penó d’or i sang
tremolant en el vent de l’esperança.
 

I així, amb amb esperança i amb combativitat, és com volem continuar fent el que ens agrada, com volem continuar fent literatura.

Palma, 15 d’abril de 2018
Comentaris

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta permet comprovar que el contingut ha estat introduit per una persona i no pas per un programa de spam. Si et registres com usuari evitaràs aquesta comprovació .
Image CAPTCHA
Escriu els caràcters de la imatge sense espais.