27 anys dels Premis Samaruc

Teresa Broseta i Enric Senabre han guanyat els Premis Samaruc. À Punt ha rebut el Premi d’Honor de l’Associació de Bibliotecaris Valencians.

La nit del divendres 31 de maig  l’Associació de Bibliotecaris Valencians ha atorgat, en un acte celebrat a la ciutat de València, els premis Samaruc de Literatura Infantil i Juvenil 2019 i els Premis Bibliotecari d’Honor i el Bibliotecari de l’Any en què col·labora l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Aquests premis arriben enguany a la vint-i-setena edició havent marcat una trajectòria al llarg d’aquests anys que han merescut el  reconeixement unànime com a un dels més prestigiosos de la nostra literatura infantil i juvenil.  El jurat estava format per Eduard Gay, Francisco González i Miguel Hernández com a bibliotecaris, Aina Garcia Carbó com a escriptora, i María José Justicia com a mestra.

El Premi Samaruc en la modalitat de literatura infantil ha estat Superheroïna a l'atac. Supermara 2 de Teresa Broseta, publicat per Tàndem edicions (amb il·lustracions de Toni Cabo), i en la modalitat de literatura juvenil el guanyador ha estat L'infinit a les teues mans d'Enric Senabre, publicat per edicions Bromera. Durant el transcurs de la vetllada literària s'ha lliurat el Premi d’Honor de l’Associació de Bibliotecaris Valencians, distinció que s’atorga a aquella persona i/o entitat que s’haja distingit per la seua tasca de defensa i de promoció de la lectura o de la biblioteca pública, i el Premi Bibliotecari de l’Any, en reconeixement a un professional o entitat de l’àmbit de les biblioteques per la seua tasca en favor d’aquestes. Enguany, el Premi Bibliotecari d'Honor ha recaigut en À Punt, Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, per la sensibilitat mostrada des dels seus inicis per la promoció del llibre i la lectura. El discurs d'homenatge fou a càrrec de Verònica Cantó. Pel que fa al premi Bibliotecari de l'Any el guardó ha estat per a la campanya “Espanta la por”, que, partint de la Biblioteca del Museu Valencià d'Etnologia, ha aconseguit unir en un mateix projecte més de setanta biblioteques alhora que visibilitzen els serveis de lectura i el seu personal. El discurs d'homenatge ha estat a càrrec de Josep Daràs, director de la Biblioteca Pública Municipal d'Onda.

Durant la vetllada s'han fet també els parlaments de Jesús Figuerola, president de la fundació FULL, i de Gemma Pasqual, vicepresidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana pel País Valencià. L'acte va concloure amb les paraules de Francesc Rodrigo, president de l'Associació de Bibliotecaris Valencians. A la vetllada van assistir-hi diversos representans del món literari i cultural valencià com Mercé Viana, Empar Marco, Mercè Claramunt, Marina Guillén, Àfrica Ramírez, Manel Romero, Maria Jesús Bolta, entre d´altres.