Antonina Canyelles, Premi Jaume Fuster

Antonina Canyelles és la guanyadora del XXIV Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana, que concedeix l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) a partir de la votació de tots els socis de l'entitat. Aquest matí, a la seu de l'AELC, la poeta ha rebut aquesta distinció de mans del president de l’Associació, Sebastià Portell. A la roda de premsa també hi ha assistit Jon López de Viñaspre, que n'ha fet la glosa, i nombrosos mitjans de comunicació.

Mira l'àlbum

Antonina Canyelles (Palma, 1942) és poeta. Ha treballat com a professora de català al col·legi Pius XII de Palma i ha estat llibretera.

És autora d'una obra poètica molt singular, amb un estil directe i punyent. L'any 1979 obté el Premi Marià Aguiló amb la seva primera obra, Quadern de conseqüències (1980), i el 1981 es publica la carpeta de poemes i il·lustracions Patchwork. Torna a publicar a partir de l'any 2005, quan apareix Piercing. Després s'hi afegeixen D’estructura circular (2007), Tasta’m (2011), Putes i consentits, antologia poètica (2011), La duna i la cascada (2013), Nus baixant d’una escala (2015), Panoptik, un conjunt de poemes il·lustrats 21 fotògrafs en edició en català i en castellà (2017), Les banyes del croissant (2018), Exercicis d’una mà insomne (2021) i Bistecs de pantera (2023).

Ha estat traduïda a l'alemany, l'amazic, l'anglès, el castellà i el francès i ha aparegut al catàleg Women Writers in Catalan (2017). És sòcia d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Jon López de Viñaspre, editor de Lapsilàtzuli, que ha publicat gran part de l'obra de Canyelles, l'ha definida com "una poeta amb ànima, que empunya raons pròpies, arguments esmolats a cop d'estilogràfica." 

Per celebrar el premi i per col·laborar a la difusió de l'obra d'Antonina Canyelles, l'Associació preveu organitzar tres activitats amb l'autora arreu dels Països Catalans: a Barcelona, a Palma i a València. Més endavant s'anunciaran els detalls de cada acte. L’Associació també editarà, amb motiu del premi, un volum de la col·lecció «Retrats» dedicat a Antonina Canyelles.

El Premi Jaume Fuster
És un reconeixement a la trajectòria d'un autor contemporani que es concedeix entre els socis de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). És l’únic premi literari que es vota entre tots els companys d’ofici. La tria del guanyador és fruit d’un procés de votació interna a través de dues rondes: una primera oberta i una segona, en què es tria el guanyador entre els tres que han obtingut més vots.
Els escriptors distingits en les edicions anteriors han estat Jesús Moncada, Quim Monzó, Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Feliu Formosa, Joan-Francesc Mira, Montserrat Abelló, Maria Barbal, Màrius Sampere, Emili Teixidor, Josep Vallverdú, Isabel-Clara Simó, Jaume Pérez Montaner, Joan Margarit, Carles Hac Mor, Jordi Pàmias, Francesc Parcerisas, Antònia Vicens, Narcís Comadira, Marc Granell, Olga Xirinacs i Antoni Vidal Ferrando.

Fotografia: © Carme Esteve/ AELC.