Chantal Poch, guanyadora del II Salvador Iborra de poesia, ja té el seu primer poemari

L'ala fosca (Viena, 2020) és el títol del recull de poemes amb què Chantal Poch va guanyar el II Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra l'any passat i ja es troba a la venda.

El jurat del premi, format per Laia Martínez i López, Ben Clark, Marc Rovira, Maria Sevilla i Enric Viladot amb Natàlia Rabassa i Marta Vilardell, reunit a Barcelona el dia 2 d'octubre de 2019, va decidir per unanimitat que el llibre L'ala fosca de Chantal Poch era el guanyador d'aquesta edició i mereixedor del primer premi perquè es tracta d'un llibre amb un ritme propi i «amb poemes ben destil·lats que s'erigeixen en un conjunt contundent amb ressonàncies particulars de la poesia europea». El llibre ja és al catàleg de Viena.

Chantal Poch (Mataró, 1993) té un Grau en Comunicació Audiovisual i un Màster en Estudis del Cinema i Audiovisual Contemporanis per la Universitat Pompeu Fabra. Actualment cursa el Doctorat en Comunicació a la mateixa universitat amb una tesi sobre el cinema d’Andrei Tarkovski, Terrence Malick i Werner Herzog. Va guanyar un premi de la Generalitat de Catalunya per un treball de recerca titulat «Adaptacions literàries al cinema. Creació d’un guió a partir d’una novel·la de Mercè Rodoreda» i ha escrit sobre literatura i cinema en diverses ocasions, com ara «Kristina Söderbaum o la erótica del nenúfar», dins El cuerpo erótico de la actriz bajo los fascismos. España, Italia, Alemania (1939-1945). Combina la seva recerca en cinema amb la creació poètica.

Tal com explica Marc Rovira al pròleg del llibre: «contra la realitat més volgudament objectiva, L’ala fosca s’alça com un gran ocell que remou els arbres del pensament. Contra la poesia del sentit, L’ala fosca és un artefacte que s’activa amb l’existència de l’altre, que l’inclou, i així esdevé una poesia que fa sentit.»

Nova convocatòria
S'acaba de fer pública la tercera edició del Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra, que es pot consultar aquí. S'hi poden presentar obres fins al 5 de juliol de 2020. La crida és per a joves d'entre 18 i 30 anys que escriguin poesia en llengua catalana. El guanyador rebrà un premi de 2000 € i la publicació del poemari a Viena. Com en d'altres edicions, els finalistes rebran una formació professional plegats.