Una cinquantena de persones assisteixen als Premis de la Crítica Catalana

La nit de dimecres 22 de maig es va celebrar el lliurament dels Premis de la Crítica Catalana 2019, que va consistir en una conversa entre Simona Škrabec i Sergi Pàmies i una glosa de Joan Josep Camacho Grau a Enric Casasses, que va recitar acompanyat de Daniel Ariño (música) i Maria Mauri (veu). Prèviament, Jordi Martín Lloret, vicepresident de l'AELC, va presentar l'acte i va donar pas als membres del jurat dels premis, Àlex Broch i Lluïsa Julià. L'escriptor Sergi Pàmies ha estat guardonat en la categoria de narrativa del Premi de la Crítica Catalana per L'art de portar gavardina (Quaderns Crema) i el poeta Enric Casasses ha rebut el de poesia per El nus la flor (Edicions Poncianes).

Àlex Broch va fer una breu introducció de la història dels premis. Es tracta d'uns guardons atorgats des de 1956 anualment per l’Asociación Española de Críticos Literarios a les millors obres literàries en llengua castellana, catalana, gallega i basca, en les categories de narrativa i poesia, publicades a l’Estat Espanyol durant l’any anterior. L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana s'encarrega dels Premis de la Crítica Catalana des de l'any 2002. Lluïsa Julià va explicar el posicionament de l'Associació i del jurat dels Premis de la Crítica Catalana en la situació política actual.

Conversa Pàmies i Skrabec
Conversa entre Sergi Pàmies i Simona Škrabec © Carme Esteve / AELC - Àlbum complet

Tot seguit, Simona Škrabec, també membre del jurat dels premis, va conversar amb Sergi Pàmies a l'entorn de L'art de portar gavardina (Quaderns Crema, 2018). Škrabec va destacar l'ús de la irona dosificada i la necessitat de furgar en les arrels del propi dolor és més evident que es troben en els contes de L'art de portar gavardina, així com la confirmació de l'estat de maduresa en què es troba l'autor. Sergi Pàmies va agrair al jurat les seves aportacions i va explicar que tot i mostrar una part més dolorosa sempre el diverteix l'ofici d'escriure.

Després, Joan Josep Camacho Grau va dedicar una glossa a Enric Casasses. El poeta va recitar diversos poemes alternant-los amb les peces interpretades per Maria Mauri, cantant, i Daniel Ariño, pianista, que ha creat una obra musical a partir dels poemes de El nus la flor (Edicions Poncianes, 2018).

Jordi Martín Lloret va lliurar els guardons –una ploma i un diploma–  als dos escriptors i va cloure l'acte, al qual va seguir un sopar i un micro obert en què van llegir-se poemes i fragments dels dos títols guardonats.

Una cinquantena de persones van assistir a l'acte, així com també hi van ser Oriol Ponsatí-Murlà, director de la Institució de les Lletres Catalanes, i els editors literaris d'Edicions Poncianes i Quaderns Crema.

Més informació sobre els guardonats

Enric Casasses
Enric Casasses recitant amb Daniel Ariño i Maria Mauri © Carme Esteve / AELC - Àlbum complet