Contra els escriptoides

L'European Writers' Council (EWC) fa públic el manifest "AgAInst Writoids", "Contra els escriptoides", per mostrar el seu rebuig de l'ús que s'està donant a la Intel·ligència Artificial (IA) en l'àmbit editorial.

El manifest considera que un escriptoide, writoid, és un robot que intenta imitar l'estil i la manera de fer de l'escriptura humana. No es tracta d'anar en contra de la tecnologia sense motiu, sinó de reclamar un tractament ètic i regulat per utilitzar-la. Per exemple, se sospita de presumptes robatoris d'obres d'autors per entrenar aquests models de programari. L'EWC planteja el principi de l'ART (Autorització, Remuneració i Transparència) per evitar que els textos amb copyright siguin utilitzades per les empreses d'IA sense informar-ne l'autor, sense reconeixement i sense compensació.

Durant l'assemblea general de l'European Writers' Council, celebrada del 2 al 4 de juny de 2023 a Berlín, la nova junta del consell ja va anunciar la iniciativa que ara es posa en marxa. L'organització internacional que defensa 220.000 escriptors i traductors del sector del llibre s'embarca en un procés de reunions, manifestos i intercanvi amb les associacions d'autors i amb els responsables de la Unió Europea d'aquesta matèria. 

Les idees de l'EWC i dels seus membres, entre els quals es troba l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, s'han expressat a través d'articles i reflexions a la nova web, AgainstWritoids.org, que recull reclamacions polítiques i també una preocupació sincera per les variables amenaçadores de l'ús indegut de la tecnologia avançada que pot portar a la reducció de la diversitat, a l'augment del biaix discriminatori o amenaçar la llibertat d'expressió. Entre els textos que s'hi poden trobar, l'AELC ha facilitat un poema del llibre De robots i màquines o un nou tractat d’alquímia (El Gall Editor, 2018), de Raquel Santanera, en versió original i traduït a l'anglès per Julie Wark.

Pots llegir la notícia al web d'European Writers' Council i llegir el manifest complet en aquest enllaç

Fotografia de portada: © European Writers’ Council.