Continua creixent el projecte de foment de la lectura

Durant el curs 2022-2023 l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana continua tirant endavant el projecte de foment de la lectura entre infants i adolescents. La iniciativa, que va començar l'any 2017 a Barcelona amb el Casal d'Infants del Raval, ja es va ampliar a Santa Coloma de Gramenet. Enguany continua creixent i s'hi han afegit centres de Manresa i Salt a Catalunya i un centre del Pedreguer al País Valencià.

Es tracta de tallers en grups reduïts, on socis de l'AELC comparteixen la lectura de llibres amb infants i joves. En parlen, els escolten i els acompanyen amb l'objectiu de crear un espai per aprendre i valorar la lectura plegats. La majoria de participants són nouvinguts i amb prou feines parlen cap llengua romànica, per la qual cosa els llibres amb què es treballa generalment són contes o poesia. Es persegueix, d'una banda, que el contacte amb la literatura per a infants que tenen accés difícil als llibres. De l'altra, també es promouen valors com la tolerància i el respecte. A més a més, es treballen temes delicats que els poden envoltar, com ho són els desnonaments, la violència de gènere o el racisme.

El curs 2022-2023 hi ha sis grups al Casal d'Infants del Raval, en els quals participen Gemma Armengol, Lourdes Cobera, Irene Gómez Diéguez, Maria Rosa Ribas i Maria Sevilla. Pel que fa al Casal d'Infants de Santa Coloma de Gramenet, hi expliquen contes a quatre grups d'infants Gemma Armengol, Pere Antoni Bestard, Ada Castells, Rosa Pi i Conxita Tarruell. Al Casal de les Escodines de Manresa hi ha un grup que dinamitza Neus Purtí. Al Casal dels Infants de Salt s'han obert sis grups amb els socis Carme Ferrando, Judit Pla, Maria Isabel Roma, Miracle Sala, Montserrat Segura i Jordi Serra.

Al Pedreguer, les sessions es fan el darrer dimecres de cada mes a la seu de l'entitat AJUDA'M i en cadascuna es convida un autor diferent. En aquest cas, són obertes a tothom i en acabar s'hi fa un pica-pica. Les properes seran el 26 d'abril amb Carles Cano (poemes i contes) i el 21 de maig amb Mari Carmen Sàez Lorente (sobre el llibre amb titelles).

Aquesta iniciativa compta amb el patrocini de CEDRO, de l'Ajuntament de Barcelona i de la Institució de les Lletres Catalanes.

Fotografia: carnets de lector, una inciativa d'Irene Gómez Diéguez amb els infants que participen en les seves sessions.