L'oralitat en el conte literari

Dijous 18 de maig es va celebrar la III Jornada sobre Narrativa Breu "Passem contes", que organitza anualment l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. En aquesta ocasió hi van participar Mònica Batet, Teresa Colom, Blai Felip, Cristina Garcia, Rafa Gomar, Inés Macpherson, Gemma Medina, Biel Mesquida i Joan Jordi Miralles.

Recupera la jornada en imatges

L'activitat es va celebrar a la Sala Sagarra de l'Ateneu Barcelonès i va acollir uns quaranta assistents interessats en l'oralitat i el conte literari, el tema protagonista d'aquesta jornada. Biel Mesquida va ser l'encarregat d'inaugurar-la amb una conferència on va repassar la seva relació amb aquest gènere, iniciada des de ben petit amb les històries que li explicaven la seva àvia i la seva mare i amb les rondalles d'Antoni Maria Alcover. Mesquida és autor de set llibres de relats, l'últim dels quals és Encarnacions (2022). La seva intervenció, amb un inici ben singular, es pot recuperar en aquest enllaç al nostre canal de YouTube.

Més tard va ser el torn de la taula rodona dedicada a la veu que narra per parlar de diàleg, parla i punt de vista. La conversa va comptar amb els autors Teresa Colom, Cristina Garcia i Joan Jordi Miralles i va ser moderada per l'editora i crítica Gemma Medina. Els tres escriptors, que s'han dedicat a la narrativa breu i també a la novel·la, la poesia o la hibridació, van explicar com fan la tria del gènere i quina importància té la forma. Van apuntar el paper de les atmosferes, de la versemblança i de l'estil per apropar-se al tractament de l'oralitat. La conversa es pot escoltar aquí

L'última sessió de la tarda es va dedicar a la tradició. Per parlar de mite, folklore, quotidianitat i narració oral es va comptar amb Mònica Batet, Rafa Gomar i Inés Macpherson, acompanyats pel periodista i escriptor Blai Felip. Mònica Batet i Rafa Gomar han tingut molt present l'oralitat en els seus llibres de relats i Inés Macpherson es dedica a la narració oral. Tots tres van comentar fonts i influències a l'hora d'escriure i van posar exemples de la seva experiència com a narradors. La taula rodona es pot recuperar en aquest enllaç

Les biografies dels participants es poden llegir al PDF del programa

Com se sol dir, i vet aquí un gat, i vet aquí un gos, aquesta crònica ja s'ha fos.

La III Jornada sobre Narrativa Breu ha comptat amb el patrocini de CEDRO i la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, l'Ajuntament de Barcelona i l'Ateneu Barcelonès.

Fotografia: Biel Mesquida durant la conferència © Carme Esteve / AELC.