Tria i remena

Rosa Mut
Cavall Fort, núm. 1217-1218, abril de 2014, p. 48. [Descarregueu-vos-el en pdf]

Les gallines del Batat i altres històries
VICTÒRIA TUBAU
Barcelona: Cruïlla, 2012
Premi El Vaixell de Vapor 2012

L'autora d'aquest llibre, escriptora, il·lustradora i mestra, a la primera pàgina ens diu: “Aquests són alguns dels nens de la meva classe.” I en uns capítols molt breus, originals i sensibles, us en presenta uns quants: en Batat, que té deu gallines a la cuina; la Leila, a qui fa vergonya recitar la poesia davant la classe i que se la va recitant fluixet fluixet, camí de casa; el Mizar, que està sempre castigat perquè diu coses tan horroroses que no es poden repetir; el Nur, que de tant en tant es fa invisible... I n'hi ha més!! No us els perdeu!!


Les cròniques de Wildwood
COLIN MELOY
Traducció: MERCÈ SANTAULÀRIA
Il·lustració: CARSON ELLIS
Alfaguara, 2012

La sortida de la Prue al parc a passejar en Mac, el seu germanet, un bebè que a penes parla, es converteix en una de les aventures més excitants que mai haureu llegit quan, de sobte, un estol de corbs malvats s’emporten el nadó volant!! La Prue i els seus amics sortiran esperitats a encalçar-los sense adonar-se que es fiquen dins un territori encantat i perillós, habitat per animals, plantes i humans enfrontats, víctimes d'una bruixa dolenta i venjativa, mestressa dels poders obscurs. Heus aquí una saga emocionant, bellament illustrada, en què la màgia i les aventures van de bracet! Ajudeu-los!!


Les vacances d'en Felip Marlot
JOAQUIM CARBÓ
Il·lustració: ÒSCAR JULVE
Barcelona: Barcanova, 2013
(Sopa de llibres. Sèrie verda)

Com en les altres aventures protagonitzades per aquest entranyable detectiu, us seduiran les grans habilitats que desenvolupa per resoldre d'una manera pacífica –no usa armes; no en té– els diferents casos que se li presenten i agraireu que el seu llenguatge directe i viu us permeti capbussar-vos en les seves investigacions com si en forméssiu part! En aquesta història el famós perdiguer ha acceptat la invitació del vell Padrós a passar uns dies en plena natura a la seva masia de Morvià. Trobarà en Marlot la tranquil·litat que desitja? L’atraparà la seva condició de detectiu? Qui l’encerti guanya!!!


Com gat i gos
SALVADOR COMELLES
Il·lustració: VALENTÍ GUBIANAS
Barcelona: Castellnou, 2012
(Pícnic; 23)

Segur que coneixeu l'expressió "estar com gat i gos". De manera que encara que tingueu a casa un gat i un gos que s'avenen, encara que en conegueu més casos a casa dels amics, els gats i els gossos continuen tenint fama de no congeniar gaire. Ho podreu comprovar en aquest recull de poemes, on trobareu molt ben representats gats i quissos de tota mena: gats amagats amb ganes de festa; mixetes presumides i empolainades; gossos ferotges empaitamèus; gossos que ensumen el temps... Bons amics per a nosaltres! Però ells a la seva: com gat i gos!!


En Bernat detectiu i els catorze biberons
JOSEFINA LLAURADÓ
Il·lustració: CRISTINA PICAZO
Barcelona: Animallibres, 2012
(El mussol detectiu; 12)

En Bernat és un xicot eixerit que de bon començament deixa clar que de gran vol ser detectiu. Ara una malaltia l’ha debilitat i, per tal que es refaci, els pares li organitzen unes vacances a pagès amb els amics. L’avi del noi, que s’estimaria més que fos metge que detectiu, li ha anat procurant activitats de documentació útils tant per a la investigació detectivesca com per a la recerca mèdica. Accions que li seran de gran ajuda quan ell i els amics decideixin anar contra una banda de facinerosos traficants que opera en una mansió prop d’allà on s’estan. Alerta!!


Kàrvadan, la llegenda de l'impostor
CARLES BATLLE
Barcelona: La Galera, 2012

Fugint de la policia que li vol encolomar els aldarulls d’una manifestació dels indignats, en Pol Bàrsac s’encamina cap a França a través de les abruptes muntanyes de l’Alta Garrotxa. Per un estrany fenomen físic, es veu transportat a l’univers fantàstic CarrMorr: guerres, boscos impenetrables, animals inclassificables, una noia bellíssima i les gents, atemorides, en espera d’una plaga devastadora. En Pol, per a sobreviure, haurà d’arriscar-se a suplantar el mític Kàrvadan, l’ésser que els ha d’alliberar. Primera entrega d’una saga fantàstica que podreu viure en català i, després de llegir l’aventura, resseguir in situ amb l’ajut dels itineraris reals que us proposa.