Circular núm. 18

juliol del 2000
 

EL II CONGRÉS DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL CATALANA SE CELEBRARÀ A VILAFRANCA DEL PENEDÈS EL MAIG DEL 2001 I COMPTARÀ, ENTRE ELS PONENTS, AMB L'ESCRIPTOR URI ORLEV

La segona edició del Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana tindrà lloc el 18, 19 i 20 de maig del 2001 a Vilafranca del Penedès amb la col·laboració de l'Ajuntament, entre altres institucions i entitats.

El Congrés comptarà novament amb la presidència d'honor que ha acceptat per segona vegada l'escriptor Josep Vallverdú, recentment guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

El programa, que s'està perfilant, compta en aquesta edició amb la presència de l'escriptor convidat, Uri Orlev, polonès d'origen, que va viure i patir els guetos jueus i actualment resideix a Jerusalem. És guanyador del premi Andersen del 1996 i autor de diverses novel·les, entre les qual destaca L'illa del carrer dels Ocells, editada en català, traduïda directament de l'hebreu per Eulàlia Sariola, i adaptada també al cinema. Uri Orlev pronunciarà una ponència en hebreu sobre la relació de la seva experiència personal i la literatura per a joves.

La primera edició del Congrés es va celebrar el 1997 a la Seu d'Urgell i va reunir prop de 200 congressistes entre escriptors, bibliotecaris, il·lustradors, traductors, guionistes, animadors de lectura, educadors i periodistes especialitzats.


ES PREPARA EL GALEUZCA 200 A LEKEITIO AMB EL TEMA DE LA LITERATURA I EL MAR COM A EIX CENTRAL

L'edició del Galeuzca del 2000 tindrà lloc del 12 al 15 d'octubre a la localitat costanera de Lekeitio, prop de Bilbao, i està coordinada per l'Associació d'Escriptors d'Euskadi, amb la participació de diversos escriptors catalans, bascos i gallecs. L'edició incorpora aquest any la presència d'escriptors d'una altra literatura, la islandesa, per promoure l'intercanvi entre literatures de difusió similar.


ACTITUD DE L'ASSOCIACIÓ D'ESCRIPTORS EN LLENGUA CATALANA DAVANT LES MOSTRES DE SUPORT A UNA CANDIDATURA DE MIQUEL MARTÍ I POL AL PREMI NOBEL DE LITERATURA

L'aprovació de l'impuls del Parlament de Catalunya a una candidatura del poeta Miquel Martí i Pol al Premi Nobel de Literatura, s'afegeix a les propostes que en el mateix sentit estan fent arribar des de fa temps els ajuntaments catalans (prop de 400 fins ara) a la seus de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Davant d'aquest moviment institucional i popular, l'AELC fa pública una vegada més la seva postura en aquesta qüestió:

1) L'AELC té nomenada una Comissió Premi Nobel, integrada per cinc personalitats dels Països Catalans de reconegut prestigi, que es reuneix periòdicament per estudiar el candidat considerat més idoni.

2) L'AELC ja ha transmès aquest 2000 a l'Acadèmia Sueca el/la candidat/a al Premi Nobel de Literatura d'acord amb els criteris exposats per aquesta Comissió i n'ha rebut l'acusament de rebut.

3) La Comissió Premi Nobel està treballant també per afavorir la candidatura catalana per tal que no es limiti a una simple presentació del nom d'un candidat, sinó que es faci tot el que calgui per a la seva difusió, el seu ampli coneixement i la seva traducció a altres llengües.

4) L'AELC es manté en la línia de les recomanacions de l'Acadèmia Sueca quan parla de discreció i confidencialitat en les propostes dels candidats.

5) Tot el suport que arriba a l'AELC d'institucions i Ajuntaments, en relació amb l'impuls de la candidatura de Miquel Martí i Pol, és rebut de bon grat per part de l'AELC, però en cap moment pressuposa una pressió ni a favor ni en contra de Miquel Martí i Pol, ni condiciona la decisió de la Comissió.

6) L'AELC recorda el desig exprés de l'Acadèmia Sueca en relació amb la no intromissió de governs i organismes polítics en les candidatures al Premi Nobel.

7) Finalment, l'AELC es ratifica en la decisió feta pública en altres ocasions de no donar a conèixer ni el nom dels integrants de la Comissió del Premi Nobel, ni el nom del candidat o candidata al Premi Nobel de Literatura, per raons òbvies exposades anteriorment.

(Text del comunicat fet públic el 15 de juny)Si voleu consultar aquesta publicació adreceu-vos a  aelc@escriptors.cat.