Circular núm. 27

juny del 2001
 

RECONEIXEMENT A AURORA DÍAZ-PLAJA AMB UN PREMI D'ARTICLES INTERNACIONAL CONVOCAT PER L'AELC I LA FUNDACIÓ CAIXA PENEDÈS

Coincidint amb la creació del II Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana s'ha donat a conèixer la convocatòria del I Premi Aurora Díaz-Plaja, al qual poden optar tots els articles d'anàlisi, estudis o investigació publicats en qualsevol llengua, durant l'any 2001, en un mitjà de difusió general o especialitzat d'arreu del món, tant en suport paper com digital, que tractin sobre aspectes de la literatura infantil i juvenil catalana, com estudis sobre autors, obres, moviments o èpoques, entre altres. El Premi neix fruit d'un acord entre la Fundació Caixa Penedès i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, que convoquen conjuntament el guardó que es farà públic dins el cartell de Premis dels Escriptors Catalans el 31 de gener del 2002 i, posteriorment, es lliurarà en un acte a Vilafranca del Penedès. Aurora Díaz-Plaja (Barcelona, 1913), és biliotecària, escriptora i crítica literària. Durant la guerra civil, va participar voluntària en el Servei de Biblioteques del Front de la República Catalana, com a bibliotecària en un dels bibliobusos. Ha publicat nombrosos títols, entre els quals destaquen Les entremaliaudres de Till Olibaspill (1979) i Vides paral·leles o contes de debò (1980). Ha fet versions teatrals adaptades com La feréstega domada i El somni d'una nit d'estiu, entre altres. Té obra traduïda a l'italià, el gallec i el basc. Ha traduït obres de l'alemany, del francès i del castellà. A més, ha publicat treballs de biblioteconomia (Com es forma i com funciona una bilbioteca, 1960); La biblioteca a l'escola, 1970, etc.). Ha col·laborat a Serra d'Or i a altres publicacions.


UN TOTAL DE 270 CONGRESSITES PARTICIPEN EN EL II CONGRÉS DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL CATALANA DE L'AELC A VILAFRANCA DEL PENEDÈS

El II Congrés, celebrat del 18 al 20 de maig, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès i la Fundació Caixa Penedès, i amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i Cedro, a més d'una vintena més d'associacions i entitats col·laboradores del Penedès, va reunir 270 participants en els diversos actes. Els congressistes van representar en un 80% el sector professional d'aquest àmbit literari: escriptors (21%); educadors (20%); bibliotecaris (19%); editors (10%); il·lustradors (7%); professorat universitari (4%); traductors (3%); guionistes (3%); crítics (2%); animadors de lectura (2%); documentalistes (1%); periodistes (1%); llibreters (1%); altres (6%).

Els congressistes de Vilafranca acorden per unanimitat reclamar a les institucions una atenció coordinada i eficaç de la difusió i el foment de la lectura. Els punts principals de les conclusions del II Congrés de Literatura Infantil i Juvenil, acordats per unanimitat, van ser:

1) Cal que aquells que administren el fons públic prestin una major coordinació i integració de les campanyes existents.

2) Cal potenciar la lectura generalitzant les biblioteques especialitzades i finaçant-les adequadament.

3) Cal potenciar les trobades entre ensenyants i l'intercanvi d'experiències per buscar solucions a la greu situació de la davallada de la lectura entre els 12 i 16 anys.

4) Cal proporcionar una bona sortida mediàtica als premis dels lectors en comparació a les grans xifres en anuncis publicitaris.

5) Cal incentivar la creació de fires del llibre de caràcter no comercial com les que es fan en altres països europeus com Alemanya.

6) Cal fomentar amb un finançament més adequat l'elaboració de catàlegs com els que elabora la xarxa de biblioteques públiques nord-americanes.

7) Cal que els mitjans de comunicació contemplin la difusió regular de les obres i els autors de literatura per a infants i joves.

8) Cal augmentar els recursos de les campanyes existents de foment de la literatura, com les de la Institució de les Lletres Catalanes («Al vostre gust» i «Itineraris de Lectura»).

9) Cal que les institucions creïns fons públics permanents per a la difusió de la lectura i no només campanyes puntuals.

10) Cal una atenció i un seguiment de totes les iniciatives que s'estan portant a terme, sovint de manera voluntària, per augmentar el nombre de ciutadans que descobreixin el plaer intens i perdurable que proporciona un llibre.


Si voleu consultar aquesta publicació adreceu-vos a aelc@escriptors.cat.