Circular núm. 31

gener del 2002
 

L'ASSOCIACIÓ D'ESCRIPTORS EN LLENGUA CATALANA CELEBRA ELS SEUS 25 ANYS

Fa vint-i-cinc anys que s'aprovaven els Estatuts de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Era a Palma de Mallorca, el 31 d'octubre de 1977, en què l'AELC feia els primers passos sota l'impuls del Congrés de Cultura Catalana i en el marc del II Encontre d'Escriptors en Llengua Catalana. Des de llavors, l'Associació ha crescut i avançat sobre els dos objectius bàsics inicials, d'una banda defensar els drets professionals dels seus associats i associades, oferir un servei intern d'assessorament i treballar per la promoció del llibre català; d'una altra, programar activitats en pro de l'associacionisme dels escriptors i escriptores i canalitzar les relacions amb les institucions.

De la cinquantena inicial d'associats d'arreu dels Països Catalans, hem passat en l'actualitat vora 900 escriptors i escriptores que es dediquen a la novel·la, la poesia, el teatre, la traducció, el guionatge o l'assaig i la crítica i sempre amb aquesta voluntat de representar els distints territoris catalans. Les seves juntes, presidides per Josep M. Castellet (1978-1983), Josep M. Llompart (1983-1987), Joan Fuster (1987-1991), Avel·lí Artís-Gener (1991-1995), Jaume Fuster (1995-98), Francesc Parcerisas (1998), Antònia Vicens (1998) i Jaume Pérez-Montaner (1999-), i els seus associats han aconseguit que l'AELC hagi esdevingut una referència central en el món cultural. Aquesta celebració coincideix amb les obres de l'Ateneu Barcelonès i, molt en concret, amb les millores de les nostres instal·lacions.

S'ha fet molta feina durant aquests dos anys tot i que sempre hi ha veus i fets tant per a l'optimisme com el desànim. Però 25 anys és una fita important i, per això, al llarg d'aquest any 2002 volem celebrar-ho amb tots vosaltres posant un especial accent en els distints actes que ja es realitzen anualment i d'altres que us anunciarem; en especial us animem a participar en l'Encontre d'Escriptors que celebrarem enguany durant el qual, a més del caire festiu volem que s'analitzin els nous reptes que els escriptors i les escriptores tenim en la societat catalana actual i que es defineixin les línies de futur. Ja des d'ara, doncs, us animem a participar-hi.


HARRY POTTER I LA FRAGMENTACIÓ DEL CATALÀ

Toni Cucarella ens ha fet arribar aquest escrit de reflexió sobre la unitat de la llengua.

Existeix una funesta tendència, per miopia o apocament, a reduir la unitat del català al terreny estricte de la normativa, com s'ha vist en la recent creació de l'AVL, en què s'ha esgrimit com a argument de més de pes per beneir-la que la majoria dels acadèmics són partidaris de la unitat del català, o això diuen ells. Però cal resaltar que la llei de creació de l'AVL ha ocultat, mitjançant paràfrasi, el nom unitari, provocant que s'hi fomente una interpretació fragmentadora, secessionista, en la mesura que dóna caràcter de llengua independent al

Toni Cucarella

Si voleu consultar aquesta publicació adreceu-vos a aelc@escriptors.cat.