Circular núm. 33

març del 2002
 

PREMIS LITERARIS DE L'ASSOCIACIÓ D'ESCRIPTORS EN LLENGUA CATALANA

En el marc de la Setmana del Llibre en Català, celebrada a Barcelona durant aquest mes de març, l'AELC va fer públics els noms dels guanyadors dels diferents premis que convoca l'entitat. En els propers mesos se celebraran les distintes cerimònies per lliurar els guardons. Els lliuraments de premis es faran dins de jornades literàries que se celebraran a Mataró, Binissalem, Benicarló i Vilfranca del Penedès.

El premi del Memorial Jaume Fuster d'enguany s'ha atorgat a Joaquim Carbó «per haver contribuït de manera cabdal i perseverant a la normalització de la literatura juvenil catalana». Aquest premi està convocat per l'AELC i l'Ajuntament de Mataró, conjuntament. Així, l'acte de lliurament es farà en aquesta població del Maresme, en una data pròxima.

A proposta dels associats i associades de l'AELC, la Junta Directiva de l'entitat va atorgar a Quim Monzó el Premi dels Escriptors Catalans del 2002. El jurat va atorgar el guardó «per la qualitat de la seva obra narrativa i les seves projecció i singularitat». L'anterior edició dels Premis dels Escriptors Catalans va ser per a Jesús Moncada. Una dada interessant és que, enguany, la participació dels socis i sòcies en la votació ha crescut un 150% respecte a l'any passat.

Dins els Premis Cavall Verd, el guardó Josep M. Llompart de poesia ha estat per a Jordi Pàmies per Narcís i l'altre, i el Premi Rafael Jaume de Traducció Poètica per a Manuel Forcano per la traducció de Clavats a la carn del món del poeta israelita Yehuda Amikhai.

Tant el Premi dels Escriptors Catalans del 2002, com el Premi Cavall Verd seran entregats el 26 d'abril, a Binissalem.

Pel que fa als Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians, els autors premiats han estat:

-Antoni Martí Monterde, per l'obra narrativa L'erosió (Edicions 62).

-Isidre Martínez Marzo, per l'obra de poesia Sense mi (Denes-La Guera).

-Jesús Tuson, per l'obra d'assaig Una imatge no val més que mil paraules (Empúries).

-Rodolf Sirera, per l'obra de teatre La mirada de l'alquimista (Mostra Internacional de Titelles d'Albaida).

A més, les revistes literàries Passadís (Benicarló) i Abalorio (Sagunt) han rebut el premi ex aequo de Difusió. Els guardons de la crítica valenciana es lliuraran el mes de maig a Benicarló.

Per primera vegada, l'AELC i la Fundació Caixa Penedès han convocat el Premi Aurora Díaz-Plaja d'articles d'anàlisi i estudi sobre literatura infantil i juvenil catalana. Els guanyadors ex aequo són: Pep Molist per «Observa, compara i tria. Alfabet incomplet de la literatura infantil i juvenil catalana», publicat a El País/Quadern i Joan Portell per «Històries de la Guerra incivil», dins la revista Faristol. Els autors rebran el guardó durant el mes de juny, a Vilafranca del Penedès.Si voleu consultar aquesta publicació adreceu-vos a aelc@escriptors.cat.