Circular núm. 34

d'abril del 2002
 

L'AELC i ELS PREMIS DE LA CRÍTICA

Com cada any, l'Asociación Española de Críticos Literarios (AECL) ha fet públiques les llistes d'obres de narrativa i de poesia més destacades publicades el 2001 en castellà, gallec, basc i català. I una vegada més la nostra Associació ha tingut un protagonisme rellevant en el procés de tria de les obres a prremiar en català.

Enguany, però, hem volgut posar en marxa un procés participatiu més ampli per tal d'aconseguir que la llista sobre la qual el jurat va deliberar representés el més fidelment possible l'opinió dels membres de la nostra Secció de Crítica Literària.

En conseqüència, a principis d'any el centenar aproximat de socis que pertanyen a l'esmentada secció va ser convocat per carta i per correu electrònic perquè donés fins a cinc títols d'obres de cadascuna de les dues modalitats que consideressin mereixedors del premi. Amb les respostes obtingudes —més d'un terç dels membres de la secció van opinar— es va confegir una llista de títols sobre la qual es van fer les deliberacions.

El jurat el formàvem Àlex Broch, Anna M. Gil, Joan-Josep Isern, Ponç Puigdevall, Xulio-Ricardo Trigo i Estanislau Vidal-Folch i el veredicte que va emetre premiava, en la modalitat de narrativa, la novel·la El trànsit de les fades, de Julià de Jòdar (Ed. dels Quaderns Crema) i, en poesia, De veu en veu, de Lluís Solà (Ed. Proa). El representant d'aquest jurat —que enguany ha estat Joan-Josep Isern— va presentar la proposta a la reunió general de l'AECL celebrada el dia 13 d'abril a Madrid la qual, com és habitual, va ser assumida plenament i feta pública l'endemà en una roda de premsa de la qual es van fer ressò diversos mitjans de comunicació.

En les pròximes setmanes l'Associació té previst de convocar un acte públic de presentació dels dos autors guardonats sobre el qual rebreu la informació oportuna.

Si voleu consultar aquesta publicació adreceu-vos a aelc@escriptors.cat.