Circular núm. 44

d'octubre del 2003


DECLARACIÓ SOBRE ELS PREMIS CIUTAT DE PALMA

En ple mes d'agost, com sol passar habitualment i mentre el comú de la gent pensa més en refrescar-se que en temes de política, va saltar a la premsa de Mallorca que el nou Ajuntament de Palma pensava remodelar els Premis Literaris Ciutat de Palma de novel·la (Llorenç Villalonga) i de poesia (Joan Alcover) que, des de la democràcia, es vénen convocant amb èxit, alt poder de convocatòria i reconeixement. La proposta del PP, com ja deveu saber, és afegir les modalitats de novel·la i poesia en castellà a la convocatòria existent, apel·lant al dret dels escriptors illencs en llengua castellana de trobar ressó dins de la seva illa.

La Junta territorial de les Illes de l'AELC es va posar immediatament en contacte amb el regidor de Cultura, Rogelio Araujo, per manifestar-li el desacord de la nostra junta i fer-li veure que aquest pretès bilingüisme és una agressió a la llengua catalana i un retorn a situacions de genocidi lingüístic ja prou conegudes i, crèiem, depassades.

A continuació us transcrivim la declaració que la Junta dels Països Catalans de l'AELC va escriure el passat mes de setembre i que va fer pública a través de mitjans de comunicació i del nostre web. De moment, la convocatòria en llengua castellana dels Premis Ciutat de Palma s'ha ajornat fins l'any vinent. La Junta, però, seguirà pressionant perquè es reconsideri aquesta remodelació espanyolista.


DECLARACIÓ SOBRE ELS PREMIS CIUTAT DE PALMA

La Junta Directiva de l'AELC (Associació d'Escriptors en Llengua Catalana) vol manifestar la seva posició davant la decisió de l'Ajuntament de Palma d'introduir un premi de novel·la en castellà dins el cartell dels Premis Ciutat de Palma.

Pensem que aquest nou premi és un exemple més de la política d'agressió a cultura catalana a les illes.

Amb el pretext d'una acció cultural que afavoreixi els drets dels escriptors en llengua castellana de Mallorca i sota el miratge del bilingüisme, s'amaga la voluntat política de tornar a imposar un neofranquisme cultural amb unes actuacions prou conegudes.

Aquesta reflexió, evidentment, no va en contra ni de la llengua ni de la cultura castellanes ni dels seus escriptors, sinó contra la maniobra política esmentada.

En els darrers anys els Premis Ciutat de Palma havien ajudat notòriament a la normalització de la cultura catalana gràcies al prestigi que havien arribat a adquirir. Reintroduir un premi en llengua castellana significa tornar a la situació ja viscuda abans del 1979, amb un clar procés involutiu.

La junta directiva de l'AELC vol fer saber que no participarà en la composició dels Jurats com feia fins ara, atès que l'Ajuntament de Palma no ha fet cas de les consideracions expressades en l'entrevista mantinguda amb els responsables de la institució.

La Junta Directiva de l'AELC
València, 20 de setembre de 2003

Si voleu consultar aquesta publicació adreceu-vos a aelc@escriptors.cat.