Circular núm. 48

febrer del 2005


L'ANY DEL LLIBRE I DE LA LECTURA

L'any 2005 que hem començat serà conegut com l'Any del Llibre i de la Lectura. I amb la voluntat de tots els agents que hi participem les expectatives són ben altes: es tracta d'impulsar una reflexió entorn dels eixos centrals de la cultura: el debat, la memòria, la tradició i l'actualitat, una major presència dels escriptors i escriptores en els espais públics, ressaltar el valor de la paraula literària... És evident que cadascú des del seu àmbit, associacions i museus, fundacions i biblioteques, editorials i galeries, hi treballa sempre, però potser l'ambició d'enguany es troba en l'esforç de coordinació conjunt per tenir una major incidència en la vida pública, per establir o renovar relacions. Els interrogants, doncs, també es mantindran fins al final i ens caldrà fer un balanç després de la lògica efervescència que produeixen aquests esdeveniments.

La Junta de l'AELC va considerar important de participar-hi des d'un bon començament i vol incidir-hi especialment en algunes activitats concretes que tindran lloc al llarg de l'any. En el camp de la creació amb l'organització expressa de les Jornades entorn de la crítica literària. S'organitzaran a La Pedrera de Barcelona durant els dies 18, 19 i 20 d'abril. Tres dies de debat entorn de la crítica literària amb tres eixos centrals: 1) L'evolucó i l'estat de la crítica literària a Catalunya en els darrers 30 anys; 2) La crítica en els mitjans de comunicació; i 3) La crítica davant la traducció.

En l'àmbit territorial, enguany farem un especial èmfasi en la situació de la llengua a la Franja de Ponent amb una trobada a Tortosa que du per títol La Llengua i la literatura a la Franja de Ponent. Tindrà lloc el dia 2 d'abril i té la intenció de parlar sobre els aspectes sociolingüístics, educatius i legislatius al costat dels estrictament literaris.

També la Jornada sobre la traducció a Vilanova i la Geltrú que té lloc cada mes de maig tindrà un pes específic, no sols perquè la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer on se celebrarà és sens dubte el bressol de les biblioteques modernes, sinó perquè el tema versarà entorn el diàleg entre escriptors i traductors.

Finalment, en el marc del Galeusca, que enguany se celebrarà al Principat de Catalunya a la tardor, tenim intenció de posar relleu en l'origen de les cultures i la importància del diàleg entre tradició i modernitat per crear el futur literari i cultural.

L'AELC col·laborarà amb d'altres trobades i programes tant amb el Comissionat de la Institució de les Lletres Catalanes per a l'Any del Llibre i de la Lectura com amb l'Ajuntament de Barcelona, les dues administracions-marc del projecte. Cal esmentar, en aquest sentit, el Simposi acadèmic i de divulgació que tindrà lloc a l'Escala (Empordà) amb motiu del centenari de la publicació de Solitud de Caterina Albert, o la celebració de l'Assemblea anual del Consell Europeu d'Associacions de Traductors Literaris-CEATL, que tindrà lloc el mes d'octubre a Barcelona amb la coorganització de la nostra entitat. La col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona també és estreta amb els programes dels escriptors a les Biblioteques «L'Aventura de Llegir» i els itineraris literaris per la ciutat.

Si voleu consultar aquesta publicació adreceu-vos a aelc@escriptors.cat.