Circular núm. 51

febrer del 2006
 

VEUS LITERÀRIES

El 23 de gener l'AELC va presentar una primera sèrie d'onze DVD dedicada a algunes de les nostres veus literàries més representatives. La proposta té el doble objectiu de documentar la vida, l'obra i les inquietuds de cada escriptor o escriptora i fer-ne una difusió àmplia. Cada DVD té una durada d'uns 25 minuts aproximadament i consta d'un suport argumental basat en les declaracions del mateix escriptor, qui és presentat en el seu entorn habitual i també en els llocs que freqüenta o que són presents en la seva obra. La personalitat de l'escriptor i la seva biografia literària es completen amb fotografies i altre material gràfic, així com amb fragments significatius de la seva obra llegits pel mateix protagonista i per actors i actrius especialitzats.

En la nova era de la imatge tenir la veu, la paraula i el fets dels nostres escriptors i escriptores és un repte que ens enriqueix i que mostra la possiblitat de congeniar escriptura i imatge. La bona rebuda que ha tingut la iniciativa ens diu que calia fer-ho.

La difusió dels DVD cobreix un ampli ventall de la xarxa telemàtica actual. Hi podeu accedir a través de la nostra pàgina web, però interessava assegura que arribés a tothom. En aquests moments es troba al portal edu365.com del Departament d'Educació, per tant, obert al professorat i a l'alumnat de tot el sistema educatiu i d'aquest punt a qualsevol que hi estigui interessat. Per altra banda, les universitats d'arreu del món on s'estudia català hi podran accedir quan estiguin enllestides la intranet que prepara l'Institut Ramon Llull. També té altres canals de distribució que ja estan en funcionament, sigui per televisió o a través de la Xarxa de Biblioteques, però potser el més nou és aquesta accessibilitat immediata i des de cada casa.


EL DOMINI.CAT JA ÉS UNA REALITAT

Com ja sabeu, la Fundació puntCAT, de la qual l'AELC és patró fundador, ha obert el període de llançament de registres. Aquest primer període, que es tanca el 21 d'abril de 2006, permet als escriptors i escriptores el registre del seu nom i de les seves obres, ja que la Fundació puntCAT va prioritzar des del primer moment els escriptors per entendre que són els primers agents actius de la comunitat lingüística i cultural catalana a Intranet. Us informem, doncs, que ja podeu fer ús d'aquest servei de forma individual a través del vostre servidor o directament en un dels registradors facultats que trobareu al llistat descrit. El procés es fa completament en línia, sense necessitat d'enviar certificats als registradors.

És important recordar que a partir del 23 d'abril comença el procés de registre obert a tothom sempre que es compleixin els requisits, és a dir: demostrar la relació amb la nostra comunitat lingüística i cultural. Un element a tenir en compte en el moment de fer el registre .cat és considerar que, a banda de la versió anglosaxona habitual (sense accents), aquest registre accepta els caràcters específics del català (accentuació, dièresi, c trencada o ela geminada) sense cap cost addicional.


Si voleu consultar aquesta publicació adreceu-vos a aelc@escriptors.cat.