Circular núm. 57

juny del 2008
 

LA FEDERACIÓ GALEUSCA, UN NOU INSTRUMENT

El 15 de juny l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, l'Asociación de Escritores en Lingua Galega i l'Euskal Idazleen Elkartea, signàvem a Poblet la constitució de la Federació d’Associacions d’Escriptors Galeusca. El lloc triat per a la solemnització de l’acte constituent recordava aquell primer encontre entre les tres associacions, celebrat el juny de 1984, en el qual es va aprovar el Manifest de Poblet, que ha marcat d’ençà d’aleshores les relacions de col·laboració entre les tres entitats.

Els dies 7, 8 i 9 de novembre celebrarem a València i Sueca el 25è encontre Galeusca, segurament el darrer en el format actual, ja que la Federació vol ser un pas endavant, una nova etapa en les relacions i complicitats entre les tres associacions que representen els escriptors de les llengües minoritzades de l’Estat espanyol. Una nova etapa marcada per més contactes anuals, de format més lleuger i temàtica sectorial, incloent els temes professionals, fins ara secundaris en aquestes relacions, tot i que l’AELC ha representat sovint les altres associacions en negociacions i gestions. També una circulació d’associats més sovintejada en les activitats respectives. Tot això per intensificar la interrelació i un millor coneixement.

L’altre repte de la Federació és l’actuació comuna davant l’Estat —Ministeris de Cultura i Exteriors, Institut Cervantes— en la reclamació dels drets que ens pertoquen com a llengües i literatures integrades —de grat o per força— en la realitat estatal, i també davant dels organismes internacionals, singularment els europeus i, d’entre ells, els comunitaris. No renunciem, al contrari, a altres perspectives d’actuació, a través de l’EWC i el CEATL, per exemple, però creiem que és essencial treballar en paral·lel amb les literatures amb què tenim tants problemes en comú pel marc estatal que ens condiciona.


Si voleu consultar aquesta publicació adreceu-vos a aelc@escriptors.cat.