Una generació embalada

El Punt Avui, 19 de gener de 2012
Jordi Capdevila

Si alguna diferència hi ha entre les generacions d’ara i les de tots els temps anteriors són les presses. S’aprofita fins al darrer segon de la vida i es viu més ràpidament que mai. Tot el que en generacions passades es feia en dies, mesos i anys, s’ha de fer ara en minuts i segons. Si pot ser, en només uns instants.

Vides desafinades reflecteix clarament aquesta acceleració del ritme de la vida, facilitada per la revolució d’una societat que ha guanyat agilitat i moviment gràcies a les noves tecnologies. Els seus protagonistes són els primers que corren aquesta cursa: uns personatges que es troben al llindar de la maduresa i han de cremar etapes per arribar a l’Olimp del triomf personal i sentimental. Joves al voltant de la trentena, amb dedicació preferent a tirar endavant una petita discogràfica independent per plantar cara a les multinacionals del sector des d’un nou grup musical amb talent i professionalitat per triomfar. Però gairebé tots han d’alternar la seva dèria vocacional amb feines per guanyar-se les garrofes.

Aquesta doble activitat genera una continuada relació entre tots ells en diversos espais i moments diferents. Una vida embalada amb un munt de trobades, festes i contactes de tota mena, que es complementa amb converses, confessions i reflexions que deixen anar tant personalment com amb tots els estris tecnològics que tenen a l’abast. Unes embranzides més perilloses encara perquè es viuen en una societat que ha perdut veritats permanents que abans la cohesionaven. Un fet que fa més difícil la presa de decisions. Un món on també les amistats són més fugisseres, els amors profunds es poden evaporar per un simple malentès i el sexe és el centre que mou i remou la vida sentimental.

Una trama ben gestada i intrigant, i una prosa àgil i directa, amb un llenguatge ric i precís, encaixen perfectament amb aquesta acceleració vital. Els mateixos protagonistes van explicant en primera persona les seves vivènciesi il·lusions, els seus trasbalsaments emocionals, les amistats i les traïcions, la velocitat amb què es desfan els amors que havien de ser eterns, tots els esforços fallits per tastar una felicitat molt somiada i poc aconseguida. Destaca la riquesa descriptiva dels retrats d’uns personatges prou complexos dins d’un món molt desajustat. Uns protagonistes que es mouen en una societat bojament impetuosa que ells intenten guarir, però no troben els antídots idonis que la calmin i cauen en les mateixes trampes i errors que l’han abocada a una profunda crisi moral i econòmica. Sempre, però, hi ha possibilitats d’aixecar-se amb dignitat.

Una bona novel·la per intentar comprendre cap on ens porta aquesta acceleració de la vida, explicada amb la mateixa rapidesa amb què es mouen els seus protagonistes. Un fet que empeny el lector a llegir-la amb la mateixa agilitat que reflecteix. El llibre va merèixer el reconeixement del premi Joanot Martorell 2011 de Gandia.