Manifest de la junta de l'AELC i l'ACEC

Les juntes de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya /Asociación Colegial de Escritores de Cataluña han llegit amb perplexitat el “Manifiesto en Defensa del Préstamo en Bibliotecas” i creuen oportú manifestar el següent:


1. El pagament dels drets d’autor per Préstec Bibliotecari és un guany aconseguit pel socialisme escandinau, centreeuropeu i britànic, que mai no ha estat considerat un atac contra la cultura.

2. El pagament dels drets d’autor per Préstec Bibliotecari no ha d’enfrontar els col·lectius autorals, escriptors i traductors, i bibliotecaris. Tant són legítims els drets d’uns com dels altres i perfectament compatibles; només falta la voluntat pública de dotar adequadament les biblioteques per a fer front a les seves obligacions.

3. Els col·lectius d’escriptors i traductors (AELC i ACEC) defensem i sempre defensaran la necessitat que les biblioteques públiques rebin la dotació necessària perquè puguin portar a terme amb eficàcia els seus serveis a la societat.

4. Consideren que l’Estat Espanyol, com tots els països europeus, per altra banda, té un nivell de desenvolupament que, en aquests moments, ja li permet atendre determinades esferes del benestar públic, com és el cas dels Drets d’Autor.

5. Les juntes de l’AELC i l’ACEC obren un període de reflexió sobre el tema entre els seus associats i associades i resten a disposició de les administracions públiques i partits polítics per afrontar, sense arguments demagògics, l’aplicació en l’àmbit de l’Estat Espanyol del dret comunitari de remunerar el lloguer o préstec dels llibres.

Jaume Pérez Montaner (President AELC)
Lluïsa Julià (Secretària General AELC)

Montserrat Conill (Presidenta ACEC)
José Luis Giménez-Frontín (Secretaria General ACEC)