Autors i Autores

Joan Fuster
1922-1992

Coberta del llibre Nosaltres, els valencians.

Nosaltres, els valencians.

Inspirat en Notícia de Catalunya, de Vicens Vives, en segueix una estructura paral·lela. Així, tracta dels "fets", les "indecisions" i els "problemes" que han configurat i configuren, el País Valencià. Enfocat des d'una perspectiva històrica, Fuster revisa críticament els tòpics heretats sobre "el fet valencià" i estableix com a element definidor la catalanitat del seu país, però remarcant, alhora, les diferències amb el Principat.

"Nosaltres, els valencians va significar el redescobriment del País amb totes les contradiccions, les esperances frustades i les possibilitats de reconstrucció. Amb ell naix la nova consciència d'un País Valencià jove, crític i combatiu i el seu autor es converteix en el referent necessari de tot el que és progrés, cultura i esperança de futur. La seva significació històrica ha estat tan remarcable que es pot parlar des de la nostra perspectiva actual d'un abans i un després d'aquesta obra en qualsevol referència a la cultura i la consciència nacional del País Valencià."

(Jaume Pérez Montaner: "Joan Fuster: l'home i la seva obra", dins Joan Fuster en els seus millors escrits. Barcelona: Miquel Arimany, 1982)