Autors i Autores

Albert Ràfols-Casamada
1923-2009

Coberta del poemari Angle de llum.
Coberta del poemari El color de les pedres.

Comentaris d'obra

"...la poesia i els aforismes en prosa d'aquest artista estan íntimament relacionats, "malgrat ser camins independents", diu l'artista. En la poesia de Ràfols és freqüent trobar-hi colors, línies i espais, precisament els elements que componen els seus quadres. A més, Ràfols-Casamada ha remarcat que en la mostra es plasma com cada vegada intenta decorar més les pintures, "fer que les obres siguin més directes, no posar dificultats tècniques perquè l'obra arribi d'una manera més directa i fàcil als visitants".

(Montse Frisach: "Ràfols-Casamada fa dialogar la seva obra pictòrica i escrita", Avui, 11 desembre 2003)
 

* * *
 

"Albert Ràfols no passa per la vida sinó que habita la vida. S'hi instal·la i humanitza la vida amb la seva presència. La seva obra ens parla de com l'artista habita les coses d'aquest món. Ràfols fa seu el vers de Josep Palau i Fabre: "jo visc en les coses". En aquest sentit, l'obra de Ràfols recorda els pintors holandesos del segle disset."

(D. Sam Abrams: "Dotze reflexions sobre l'obra d'Albert Ràfols-Casamada a partir de dotze pintures")
 

* * *
 

"Signe d'aire: Obra poètica 1968-1976 —abans l'autor havia publicat el llibre objecte d'edició limitada Com una capsa (1972), i Notes nocturnes (1976), que recollia dibuixos i grafismes afectes a la poesia visual—fou, en realitat, el llibre que donà a conèixer a Ràfols Casamada. El volum aplega set llibres (Moviment intermitent, Informació personal, Signe d'aire, Textures a dues veus, Quan ombra i ombra encaixen malament, Els límits del dia i Calendari de colors), tres suites (Crònica d'una onada, Perspectives i inventaris, Itinerari diürn) i tres poemes solts (Laberint, Tardors, Keep in a dry place), i posa en evidència, segons Castellet, «una poesia en un avançat estat d'elaboració, però que pels seus mèrits actuals se situa entre l'obra dels més destacats poetes de la seva generació (Brossa, Ferrater, Andrés Estellés, etc.), amb una vocació per una certa avantguarda que la fa coincidir amb algunes temptatives de poetes més joves que han publicat els seus versos —tot i la diferència d'edat— coetàniament amb ell»."

(Jaume Pont: "Notes a l'obra poètica d'Albert Ràfols-Casamada", revista CAIRELL)