Autors i Autores

Albert Ràfols-Casamada
1923-2009

Albert Ràfols Casamada

Pòrtic

Albert Ràfols-Casamada (Barcelona, 1923 - 2009), poeta i pintor. Va fer estudis d'arquitectura que abandonà aviat per a dedicar-se a les arts plàstiques, activitat en la qual es va iniciar amb l'ajuda del seu pare, Albert Ràfols i Cullerés. Després d'un primer moment postexpressionista es va centrar en una abstracció poètica d'arrels quotidianes. La seva pintura va merèixer el 1980 el Premio Nacional de Artes Plásticas i més tard ha merescut nombrosos reconeixements tant al seu país com fora de Catalunya.

Com a poeta, Casamada ha publicat nombrosos llibres, dels quals destaquen Angle de llum (1984) i El color de les pedres (1989). L'any 2000 va reunir els seus versos a Signe d'aire: obra poètica, 1939-1999, publicada per l'editorial Proa. També ha escrit assaig i reflexions al voltant de l'art i la literatura. Recordem els volums Sobre pintura (1985) o Correspondències i contrastos. La seva passió pels llibres l'ha dut així mateix a una intensa activitat com a il·lustrador de clàssics literaris catalans, entre d'altres, de la novel·la Mirall trencat de Mercè Rodoreda.

Va ser soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.Pàgina elaborada per Xulio Ricardo Trigo per a l'AELC.
Actualització: Helena Molist per a l'AELC.
Fotografies: Arxiu de l'AELC.