Ferran Archiles, guanyador del III Premi de Poesia Manel Garcia Grau

El Jurat del III Premi de Poesia Manel Garcia Grau ha atorgat el premi, per unanimitat, a Ferran Archilés Cardona (Castelló de la Plana, 1971) pel seu poemari Mala memòria, presentat sota el pseudònim Després. Ferran Archilés és professor associat del Departament d’Història Contemporània de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València des de l’any 2002 i col·labora habitualment al suplement Posdata del diari Levante-EMV.
 
Com a historiador, la tasca investigadora ha estat dedicada a l’estudi de les identitats col·lectives, i especialment les nacionals entre els segles XIX i XX. Ha col·laborat amb més de 30 treballs en revistes i llibres. La tesi doctoral (de pròxima publicació) ha estat dedicada a l’ànalisi de l’obra de Joan Fuster.
 
A la tercera edició del premi Manel Garcia Grau s’han presentat 60 poemaris (quasi el doble que l’edició anterior) provinents principalment de Catalunya i la Comunitat Valenciana. El jurat d’aquesta edició ha estat integrat pel catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat Jaume I de Castelló,Lluís Bertomeu Meseguer Pallarés; el poeta i narrador, director de la col·lecció de poesia d'edicions Perifèric i vicepresident al País Valencià de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Ramon Guillem Alapont; i l’escriptor i professor de Literatura a la Universitat de València, Josep Ballester Roca. Els membres del jurat han valorat molt positivament la qualitat i quantitat dels poemaris presentats al certamen i sobre tot del poemari guanyador, el qual ha estat mereixedor indiscutible del guardó.
 
Mala memòria és el primer recull poètic i literari de Ferran Archilés, a qui fa més de vint anys que acompanya la poesia. Una col·lecció de poemes sobre el pas del temps i també sobre el pes del desig, i potser -comenta l’autor- “sobre un món que voldríem millor”. El jurat ha assenyalat que “és un llibre d’una gran sensibilitat poètica, escrit amb un llenguatge clar, evitant tan la retòrica cargolada com l’acumulació de símbols, un text intel·ligent i culte per on transita el ser del poeta, però també ciutats i persones, idees i paisatges, reblert de citacions i homenatges a escriptors com Lowell, Larkin o Wallace Stevens, així com referències al cinema, la música o la pintura, sense caure mai en un buit culturalisme. Un llibre de versos profunds tot i la seua senzilla nuesa”.
 
El lliurament del guardó, dotat amb 3.500 euros, es va fer dimarts 8 de juny de 2010 a la Llotja del Cànem, Seu de la Ciutat de la Universitat Jaume I de Castelló.

Joan Lluís Centelles - Universitat Jaume I.