Criticar la crítica

El Seminari de la Crítica Literària es consolida en la seva segona edició amb una assistència de més de cinquanta persones. Aquest any el programa es va confegir com un díptic i també va incloure, el dia anterior, la celebració dels Premis de la Crítica en llengua catalana, que han rebut Àngels Marzo pel poemari El rastre nival i Raquel Ricart per la novel·la El dit de Déu.

Recupera l'acte en imatges

Mira les sessions en vídeo

Crítics, professors, estudiants i lectors es van aplegar ahir a la Sala Sagarra de l’Ateneu Barcelonès per assistir al II Seminari de la Crítica Literària que organitza l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), enguany coordinat per Raül Garrigasait i Mireia Sopena, vocal de l’AELC. 

La trobada va començar a les quatre de la tarda amb un diàleg entre Manel Ollé i Tina Vallès, tots dos escriptors i també col·laboradors en diversos mitjans. Acompanyats per Raül Garrigasait, van conversar sobre la construcció del discurs crític a partir de la tradició i els referents del món de la crítica, el sistema de tria de títols a l’hora de fer ressenyes i el tipus d’aproximació que fan dels llibres.

Tot seguit va ser el torn de Xavier Pla, que en una primera comunicació va aprofundir en la importància de la formació dels professionals de la crítica, tant pel que fa a l’expressió escrita com a la tradició literària. Per il·lustrar-ho va fer una panoràmica dels autors europeus més rellevants, amb noms com Jacques Derrida o Roland Barthes, alhora que va reivindicar la tradició catalana.

La segona comunicació del seminari, dedicada a una aproximació als llibres de crítica literària, va anar a càrrec de Neus Real. La historiadora de la literatura va compartir amb els assistents una presentació molt detallada sobre els llibres de crítica, distingint-ne dos tipus: els que recuperen el passat i la tradició i els que preserven i endrecen el present. També va assenyalar la necessitat de comptar amb aquests reculls, sense els quals és molt difícil trobar els articles i tenir-hi accés. 

Després de l’estona de debat, el seminari es va tancar amb la taula rodona dedicada als premis literaris. Hi van participar l’escriptor Sebastià Alzamora, l’editora Isabel Obiols i el periodista Bernat Puigtobella. Moderats per Mireia Sopena, els participants van reflexionar sobre la distinció entre premis a obra publicada i a obra inèdita, els criteris de selecció dels jurats i la seva incidència en el cànon. També es va parlar de bones pràctiques, un tema sobre el qual l’AELC difon una circular, i de la proliferació de certàmens, que no sempre es tradueix en una bona salut literària.

Més endavant, també es podran llegir les intervencions en un quadern divulgatiu.

El programa de l’activitat també va incloure, el dia anterior, la celebració dels Premis de la Crítica en llengua catalana a la cocteleria modernista JOK de Barcelona. Raquel Ricart, que ha rebut el premi de narrativa per El dit de Déu (Proa), va recollir la ploma i el diploma de mans de Sebastià Portell, president de l’AELC. Isabel Graña va dedicar una glosa a l’escriptora i Sílvia Soler va llegir un fragment de la novel·la premiada. Pel que fa a la modalitat de poesia, Àngels Marzo ha estat guardonada per El rastre nival (Pagès). Jordi Nopca va llegir un text dedicat a la seva poesia i Francesc Parcerisas va llegir-ne versos.

Fotografia de portada: © Carme Esteve / AELC.